Vágólapra másolva!
A hódmezővásárhelyi polgármester-választás legnagyobb tanulsága, hogy világosan látható lett a Fidesz ellenfele – mondta Lánczi Tamás. A Századvég vezető elemzője szerint összeállt a Gyurcsány-Vona választási szövetség.
Vágólapra másolva!

A hódmezővásárhelyi időközi választással világos lett, ki a Fidesz politikai ellenfele - mondta Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője az Origónak. Egyértelműen összeállt a Gyurcsány-Vona-választási szövetség - tette hozzá. A politológus kifejtette, eddig nem volt látható a kormánypárt ellenfele, most pedig feljött a pályára ez a bizarr összefogás, amire korábban senki sem gondolt volna. Most megmutatta magát ez a koalíció, és a következő 40 napban mindent el fog követni, hogy megnyerje a választást.

Lánczi kifejtette, a helyi kampánystáb hibái is kellettek az ellenzéki jelölt győzelméhez, de az is fontos szempont, hogy az ellenzék minden erőforrását ide összpontosította. Kiskunhalasra nem koncentráltak ennyire, ezért ott a Fidesz, a korábbi, 2014-es eredményét jelentősen megjavítva tudott diadalmaskodni – tette hozzá. Szólt arról is, hogy mivel Gyurcsány Ferenc a legerősebb szereplő a baloldalon, ezért senkinek se legyen kétsége afelől, hogyha ez a bizarr koalíció nyer, akkor nagyon rövid időn belül a volt miniszterelnök lesz döntési pozícióban.

Lánczi Tamás elmondta, egyértelműen összeállt a Gyurcsány-Vona-szövetség Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem lehet mindehol megverni a Fideszt

Ugyan jól mozgósított a Fidesz, hiszen Hegedűs Zoltánra többen szavaztak, mint 2014 őszén Almási Istvánra, de a kiemelt ellenzéki médiafigyelem országos szintre játszotta a voksolást – mondta korábban a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választással kapcsolatban Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője a Magyar Időknek.

A jobboldali tradíció tény, bár 2014-ben átlagos volt a parlamenti választáson a helyi eredmény –

tette hozzá. Abból tehát, hogy egy Gyurcsány Ferenctől Vona Gáboron át a szocialistákig támogatott jelölt nyert, nem következik, hogy mindenhol meg lehet verni a Fideszt – mondta az elemző.