Hódmezővásárhely: Nem lehet hátradőlni április 8-a előtt

Kvótareferendum
Budapest, 2016. október 2. Füzi János, a szavazatszámláló bizottság elnöke lezár egy műanyag urnát a VII. kerületi Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskolában kialakított 15. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A Nemzeti Választási Iroda elkezdte lecserélni a papírurnákat, amelyek könnyen megrongálódtak, minden szavazókörben felállítottak egy nagy és egy kis műanyag urnát. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A hódmezővásárhelyi vereség minden Fidesz-jelölt számára üzenetértékű, nem lehet hátradőlni április 8-a előtt – közölte Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője a Magyar Időkkel a vasárnapi választással kapcsolatban. Kijelentette, abból tehát, hogy egy Gyurcsány Ferenctől Vona Gáboron át a szocialistákig támogatott jelölt nyert, nem következik, hogy mindenhol meg lehet verni a Fideszt.
Vágólapra másolva!

Ugyan jól mozgósított a Fidesz, hiszen Hegedűs Zoltánra többen szavaztak, mint 2014 őszén Almási Istvánra, de a kiemelt ellenzéki médiafigyelem országos szintre játszotta a voksolást – mondta a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választással kapcsolatban Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője a Magyar Időknek. A jobboldali tradíció tény, bár 2014-ben átlagos volt a parlamenti választáson a helyi eredmény – tette hozzá. Abból tehát, hogy egy Gyurcsány Ferenctől Vona Gáboron át a szocialistákig támogatott jelölt nyert,

nem következik, hogy mindenhol meg lehet verni a Fideszt –

mondta az elemző.

Fodor Csaba szerint nem lehet hátradőlni senkinek április 8-ig Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Fodor szerint az ellenzéknek önbecsapás lenne, ha modellértékűnek tekintenék az eredményt. Hat hét múlva szinte minden választókerületben pártok méretik meg magukat, így több érdemi kihívója lesz a kormánypártoknak. Fontos kiemelni, hogy ezúttal nem a bevándorláshoz hasonló, országos témákról esett szó, hanem helyi ügyekről.

A vereség viszont minden Fidesz-jelölt számára üzenetértékű, nem lehet hátradőlni április 8-a előtt

- mondta Fodor Csaba.

A vasárnapi eredmények

Mint arról korábban beszámoltunk, a hódmezővásárhelyi polgármester-választást Márki-Zay Péter (független) 13 076 szavazattal (57,49 százalék) nyerte, Hegedűs Zoltánt, a Fidesz-KDNP jelöltjét, a város alpolgármesterét 9468-an (41,63 százalék), Hernádi Gyulát (független) 201-en (0,88 százalék) támogatták. A voksoláson a szavazópolgárok több mint 62 százaléka vett részt.

A kiskunhalasi időközi választáson azonban a Fidesz jelöltje győzött a szavazatok több mint kétharmadával.