A kommunizmus áldozataira emlékeztek országszerte

Áder János; Herczegh Anita; Schmidt Mária
Budapest, 2018. február 25. Áder János köztársasági elnök (j) és felesége, Herczegh Anita (j) Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója (j3) és Tallai Gábor programigazgató (j4) társaságában a fővárosi Terror Háza Múzeumnál a kommunizmus áldozatainak emléknapján, 2018. február 25-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
 A kommunizmus áldozataira emlékeztek országszerte. Rétvári Bence szerint sokféle áldozatra kell visszagondolnunk a diktatúra emléknapján, akik koncepciós perek miatt kerültek börtönbe, vagy végezték ki őket.
Vágólapra másolva!

Országszerte megemlékezéseket tartottak a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Áder János köztársasági elnök és felesége a Terror Háza Múzeumnál rótta le kegyeletét.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója és Tallai Gábor programigazgató társaságában a fővárosi Terror Háza Múzeumnál a kommunizmus áldozatainak emléknapján Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a váci rabtemetőben tartott megemlékezésen beszélt. Azt mondta, sokféle áldozata van a diktatúrának: gondolhatunk arra a 800 ezer honfitársunkra, akiket a világháború végén vittek el több évnyi kényszermunkára de például azokra is, akik a kiépülő diktatúra koncepciós pereinek váltak áldozatává, kerültek börtönbe, vagy kivégezték őket - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy egymillió ember ellen indult büntetőeljárás.

– mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a Terror Házában rendezett megemlékezésen.

Szavai szerint a kommunista rendszer "lélek és hit nélküli kiszolgálókat kívánt, akik az emberből és a földi létből csak azt fogadták el, ami fizikailag megfogható volt. Ezért félelemből táplálkozó gyűlöletet éreztek, ha valakiről nyilvánvaló volt, hogy tudja, az életben a láthatatlan fontosabb a láthatónál, a szellem az anyagnál, a hit az erőnél, a lelki közelség a fizikai távolságnál, az eleve elrendeltség a hazugságból felépült akadályoknál".