Az EU inkább a migránsokkal foglalkozik, mint az őshonos kisebbségekkel

Szili Katalin országgyűlési képviselő ad interjút Ignácz Józsefnek 2015. március 26-án
Nemzeti elkötelezettségű, keresztény baloldal kellene
Vágólapra másolva!
Az unió ma a migránsokkal szívesen, miközben az őshonos kisebbségekkel egyáltalán nem foglalkozik, ezért fontos, hogy sikerrel záruljon a Minority SafePack aláírásgyűjtés – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szombaton a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) közgyűlésén Gyöngyösön.
Vágólapra másolva!

Szili Katalin előadásában úgy fogalmazott, hogy az EU sajátosan áll az őshonos kisebbségek védelméhez. Az újonnan csatlakozóknak szigorúan számot kell adniuk erről, ám a tagországok esetében a közösség döntéshozó fórumai már nem foglalkoznak a témával, azt nemzeti hatáskörnek tekintik.

Szili Katalin Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ma az unióban élők 85 százaléka többségi társadalmak tagja, 10 százalék az őshonos kisebbségek aránya, míg 5 százaléknyi a migráns és bevándorló. Ugyanakkor Brüsszel az 5 százalékkal szívesen, miközben az 50-60 millió embert jelentő 10 százalékkal egyáltalán nem foglalkozik

– jegyezte meg.

Szili Katalin szerint ezen a helyzeten változtathat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kezdeményezése. Kiemelte: olyan ügyről van szó, melynek érdekében mindannyiunknak össze kell fognia. Ez nem pártpolitikai kérdés – jelentette ki, hozzátéve: az aláírásgyűjtés történelmi esélyt kínál arra, hogy tehessünk valamit a határainkon túl élőkért.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: az autonómia ügyében kizárólag akkor érhetünk el érdemi eredményt, ha a Minority SafePack aláírásgyűjtés április 3-án sikerrel zárul.