A legkegyetlenebb rendőrgyilkosságok Magyarországon

2018.03.10. 22:09

Van olyan eset, amely mindössze másfél éve történt. De olyan is, amely évtizedekkel ezelőtt, egy rendőrnek saját fegyvere miatt kellett meghalnia. Tragikus rendőrhalálok Magyarországon.

Soós Lajos és társai

Soós Lajos 1943. szeptember 18-án született Tiszaörsön. Négy éves volt, mikor Budapestre költöztek. Összesen öt osztályt járt ki és 17 éves korában börtönbe került lopás miatt.

Soós 1963-ban ismerkedett meg Varga Lászlóval, akivel hamar jó barátok lettek. a két férfi 1968 februárjában egyszerre szabadult a váci fegyházból, és a következő hónapokban egy nagyobb bűncselekmény elkövetését tervezték. 

Ehhez fegyvert kellett szerezniük.

Mivel ezekben akkoriban nem volt könnyű fegyverhez jutni, Varga azt találta ki, hogy keressék meg  fiatalkori barátját, Pataki Károlyt, aki pénzügyőr lett. Az ő szolgálati fegyverét akarták megszerezni. 

1968. májusában közös iszogatásra hívták Patakit. Miután a pénzügyőr lerészegedett, elővette a pisztolyt a szekrényből, Soósék így már tudták, hol keressék a fegyvert Pataki lakásában. A terv az volt, hogy elcsalták Patakit magukkal Soós vidéki lakásába, ahol tovább itatták, és mikor a férfi elaludt, Soós visszahajtott a pénzügyőr angyalföldi lakásába. 

Miután Soós visszaért Vecsésre, társával úgy döntött, hogy a pénzügyőrt megölik, hogy ne bukjanak le.

Soós kiment a kertbe, behozott egy kisbaltát és az alvó Pataki fejébe vágta. A holttestnek gödröt ástak az udvaron. Mielőtt eltemették egy bajonettel levágták a fejét és a lábához tették. Soósék végül a pisztolyt nem használták semmilyen bűncselekményhez.

Pataki eltűnését követően féltek a lebukástól és megszabadultak a fegyvertől.

A hatóságok ugyan keresték egy ideig a pénzügyőrt, de a hetvenes évek elején hivatalosan is holttá nyilvánították.

Ez az eset semmit sem változtatott Soós azon tervén, hogy fegyvert kell szerezniük. Soós napokig figyelt egy őrbódét, ami a XVIII. kerületben az akkori Vörös Hadsereg útján, a Steinmetz-szobor közelében volt. 1979. júliusában társaival, N. Istvánnal és György Józseffel együtt Gyulai Károly szolgálati helye elé mentek autóval ahol, hogy eltereljék az őr figyelmét, vitatkozni kezdtek. Gyulai Károly főtörzsőrmester  meghallotta a szóváltást és lement a férfiakhoz. Soós ekkor előkapott egy féltengelyt és hátulról fejbe vágta Gyulait, aki az ütés erejétől elájult. Soós azonnal elvette a pisztolyát és a kocsi csomagtartójába emelte a rendőrt. Az egyik társa az őrbódéhoz szaladt, hogy magához vegye Gyulai gépfegyverét, de idegességében nem találta meg.

A három férfi gyorsan kocsiba szállt és elhajtott. Egy idő múlva hangokra lettek figyelmesek, Gyulai Károly ugyanis nem halt meg. A bűnözők leállították az autót, Soós felnyitotta a csomagtartót és ütni kezdte a rendőrt, azután késével átvágta a nyakát.

Két nappal később találták meg a meggyilkolt férfi holttestét egy kukoricásban.

Soós Lajost és György Józsefet halálra ítélték, N. István életfogytiglant, Varga László 15 évet kapott.

A Bukszár-ügy

1988. november 4.-én Solymosi Attila és barátai délután a Nagytétényi úti művelődési házban szórakoznak. Este fél tíz felé elindultak a város felé. Itt találkoztak a kick-box edzésről érkező barátaikkal. Innen metróval mentek a Ferenc körútig, onnan a Boráros térre. Útközben hangoskodtak, énekeltek, kukákat, postaládákat és a vörös zászlókat rongáltak meg, amelyeket a november 7-i ünnepségre tettek ki. Ezt követően szálltak fel a 47-es villamosra.

Arra a villamosra, amin Bukszár Tibor rendőr főtörzsőrmester utazott.

A fiatalokból álló csapat és a civil ruhás rendőr ugyan csak egy megállót utazott együtt, de ez is elég volt, hogy tragédia történjen. A rendőr nem nézte jó szemmel a hangoskodást.

Bukszár rájuk szólt, elővette a pisztolyát, eldördült legalább egy lövés, amely átütötte a villamos álmennyezetét.

A lövedék egyikük, Hajdú István bokáját is megsértette. A fiatalok a rendőrt a villamosmegállóban kidobták a kocsiból, a pisztoly Solymosi Attilához került, aki lelőtte a férfit. Másnap Solymosi lement a Duna-partra, letörölgette a pisztolyt, és bedobta a folyóba. Még aznap este elfogták. 

November 15-én a búvárok megtalálták a fegyvert, közben a fiatalokat is kihallgatták. A vizsgálat megállapította, hogy a rendőri fellépés egyértelműen indokolt és törvényes volt, a rendőr fellépése során szabályosan járt el.

Solymosi Attila hat év fogházbüntetést kapott, négy társa pedig 8-18 hónap felfüggesztett szabadságvesztést.

Hátizsákos, tornacipős rendőr

1995. július 28-án az Árpád híd környékén megöltek egy rendőrt. Szabó János az BRFK ifjúságvédelmi osztályán elsősorban kábítószeres ügyekkel foglalkozott. Halála előtt helyezték át a zászlóst kiterjedt alvilági kapcsolatai, ismeretei miatt.

Szabó civil ruhás rendőr volt, hátizsákkal, tornacipőben és farmernadrágban járt.

Sorra buktatta le a dílereket. Magányos farkasként dolgozott.Eltünésének idején még nem volt szabályozva az ilyen jellegű nyomozói munka.

Holttestét három hónappal az eltűnése után találták meg a Dunában.

A helyszínelők szerint a tarkójánál egy 9mm-es bemeneti nyilást találtak, de másnapra már a jegyzőkönyvben az állt, hogy Szabó zászlós belefulladt a folyóba és egy hajócsavar okozhatta a sérülést a fején.
A nyomozás valójában elakadt.A Központi Nyomozó Főügyészség azóta újra nyitotta Szabó aktáját mivel egy másik ügy kapcsán találtak szálakat ehhez az ügyhöz. Nyolc hónapig volt újra nyitott az akta, kihallgattak minden az üggyel kapcsolatba hozható szemtanút, volt kollégát.

Mivel a húsz évvel korábbi ügy megoldásához így sem kerültek közelebb, ezért az aktát ismét lezárták.

A rendőrgyilkos, aki lebénult

Engel Zoltán még 2003-ban akarta kirabolni Tabányi Mihály harmonikaművészt. A rendőrök fülest kaptak. Borsos József és társa érkezet ki a hűvösvölgyi házhoz. Engel Zoltánt a házban érték tetten.

Borsos felszólította Engelt, hogy adja meg magát.

Engel ebbe látszólag belement, de egyik pillanatról a másikra tüzet nyitott a rendőrökre.

Borsos társát fedezve kapta a golyókat, egészen pontosan három lövés érte az alezredes testét. A 41 éves rendőr belehalt sérüléseibe.

Engel Zoltán is súlyosan megsérült a tűzpárbajban, és tolószékbe kényszerűlt, jelenleg életfogytig tartó büntetését tölti.

A gázolás

2010 júliusában Radovics Dusán rendőr zászlóst egy autós üldözésben gázolta halálra annak a BMW-nek a vezetője, akit a rendőrök korábban meg akartak állítani.

Radovics Dusán gázolójaForrás: MTI/Lakatos Péter

A sofőr nem állt meg az intézkedő rendőröknek, inkább gázt adott.

A rendőrök a fekete autó után mentek, és rádión erősítést kértek. A kiérkező segítség a Keleti pályaudvarnál állta el a menekülő autós útját.

Mikor a fekete autó sofőrje beszorult az utat lezáró rendőrök és az őt űldözők közé, ismét a gázra taposott.Ekkor gázolta el a rendőrt.

Radovics Dusán a helyszínen meghalt.

A sofőrt fél órával később kapták el a Gubacsi út Kén utca sarkánál. Jelenleg 12 év börtönbüntetését tölti. 

A bőnyi rendőrgyilkosság

2016. október 26-án a Magyar Nemzeti Arcvonal szélsőjobboldali szervezet nyilas nézeteiről ismert alapítójánál, vezetőjénél akartak házkutatást tartani. A férfi azonban, ahogy megérkeztek a rendőrök, egy gépfegyverből több lövést adott le.

A lövések a 46 éves Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot érték, aki belehalt sérüléseibe.  

Győrkös IstvánForrás: szabadriport.files.wordpress.com

A meglőtt rendőr társa visszalőtt és hasba találta a férfit. Végül a rendőrök segítségére érkező terrorelhárítók fogták el Győrköst, akit kórházba vittek. Tavaly decemberben hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztető emberölés, valamint lőfegyver engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel visszaélés bűntettével vádolták meg, életfogytig tartó börtönt is kaphat.