Orbán Viktor: Erősebb nemzeti parlamenti jogkörök kellenek - videó

Havasi Bertalan; Várhelyi Olivér; Orbán Viktor; Gottfried Péter; Rogán Antal;  RAJOY BREY, Mariano
Brüsszel, 2018. február 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) megérkezik a brüsszeli EU-csúcsra 2018. február 23-án. Balról Gottfried Péter, a kormányfő európai és külgazdasági főtanácsadója (b), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (k), Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (b4) és Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Mint, ahogy arról korábban beszámoltunk, pénteken Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe látogatott, ahol részt vesz az Európai Uniós tagállamok miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján. A miniszterelnök erről egy videót tett közzé Facebook-oldalán. A csúcstalálkozó legfontosabb témájaként az Európai Unió belső átalakítását nevezte meg a miniszterelnök. Valamint elmondta, hogy javaslatot tesz a tagállami parlamentek hatáskörét növelő "Piros kártyás" eljárásra és arról is beszélt, hogy kérni fogja az Európai Uniótól, hogy fizesse ki legalább a Magyarország által az Uniós határvédelemre költött pénz felét. Azt mondta, hogy a határkerítéssel nemcsak magunkat, hanem Európát is védjük.
Vágólapra másolva!

A felvételen a magyar kormányfő beszámolt arról, hogy melyek azok a legfontosabb témák, amit a csúcstalálkozón érinteni fognak, illetve milyen álláspontot fog a vitán képviselni.

Brüsszel, 2018. február 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) megérkezik a brüsszeli EU-csúcsra 2018. február 23-án. Balról Gottfried Péter, a kormányfő európai és külgazdasági főtanácsadója (b), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (k), Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (b4) és Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A miniszterelnök a mai találkozó legfontosabb témájaként az Európai Unió belső átalakítását nevezte meg, amelyről megjegyezte, hogy erről vannak egészen abszurd elképzelések is, például, hogy ne csak a lakosságszám, hanem a befogadott migránsok száma is befolyásolja a Európai Parlament mandátumainak számát.
Ennek kapcsán a miniszterelnök kifejtette:

Orbán Viktor továbbá beszámolt az általa javasolni kívánt „Piros kártyás" eljárásról is, amelynek értelmében a nemzeti parlamenteknek nőne a szerepe és joguk lenne megállítani az Európában zajló vitákat, ha úgy érzik, hogy az egy adott ország nemzeti érdekét sérti.

A miniszterelnök emellett szóba kívánja hozni a „pénzt" is, hiszen ahogy fogalmazott:

Íme a videó: