Ütőképes Magyar Honvédség nélkül nincs szuverén állam

Simicskó István
Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos(korábbi felvétel).
Vágólapra másolva!
Örökérvényű igazság, hogy ütőképes Magyar Honvédség nélkül Magyarország nem lehet szuverén állam - közölte a honvédelmi miniszter a "170 éves a Magyar Honvédség" című programsorozat nyitórendezvényén szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

Simicskó István azt mondta: nem sok nemzet van, amely olyan rövid idő alatt olyan erőt tudott volna felállítani, mint a Mészáros Lázár első hadügyminiszter irányításával 1848-ban felállított magyar hadsereg, amely

a világ akkor egyik legerősebb haderejével, az osztrák haderővel szemben állt helyt.

A miniszter szerint a nemzet kialakulásának időszakában a rendíthetetlen hazaszeretet, hit, szellemiség adta az erőt ahhoz, hogy akkor sok dicsőséges csatában álltak helyt a magyar katonák.

Simicskó István honvédelmi miniszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

- emelte ki Simicskó István, aki hozzátette, hogy a már megkezdett Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program nyomán a honvédségben elkezdődött a fejlődés időszaka.

Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese köszöntőjében kiemelte: 1848 előtt nem volt saját hadseregük a magyaroknak.

1848 tavaszán alig néhány hét alatt a semmiből jött létre a magyar honvédség, amely június végétől, július elejétől már a hadszíntéren harcolt.

A rendezvényen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára bemutatta az évfordulós arculatot és a rendezvény internetes megjelenését. Egyúttal meghirdette a "170 éves a Magyar Honvédség" rajzpályázatot és a "Tölts fel egy katonafotót!" online pályázatot.

A budai Várban, a Honvédelmi Minisztérium, Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott rendezvényen - amelyen részt vett Boross Péter volt miniszterelnök, Benkő Tibor vezérkari főnök, továbbá a katonai alakulatok képviselői - bemutatták az 1848-49-es és a monarchia korabeli, az I. és a II. világháborús, az '56-os forradalom, továbbá a jelenkor egyenruháit és fegyverzetét. Külön kiállították Mészáros Lázár személyes tárgyait, továbbá

megnyitották azt az évforduló alkalmából szervezett vándorkiállítást is, amelyet az év folyamán országszerte több településre is elvisznek majd.