Kétezer tűzoltó áll készenlétben a havazás miatt

Havazás
Nagykanizsa, 2018. február 20. Autó halad a havas úton Nagykanizsa közelében 2018. február 20-án. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A havas, csúszós idő miatt a következő napokban több lehet a baleset. A balesetek száma egyelőre nem nőtt drasztikusan, hogy ez így is maradjon a rendőrség egy operatív csoportot állított fel. Ennek a csoportnak többek között az lesz a feladata, hogy mondjuk a hó miatt elzárt helyekre jutasson be ételt, vagy egy baleset után azonnal elterelje a forgalmat, hogy az autósok ne ragadjanak órákra a kocsijukba a nagy hidegben. Közben folyamatosan nő a betegek száma, ráadásul a betegségek, főként az influenza gyógyulási ideje is nő. A következő napokban is sok hó eshet majd, a hétvégén pedig megérkezhet az extrém hideg.
Vágólapra másolva!

Ma reggel nyolc órától működik egy különleges operatív törzs, amelynek

az a feladata, hogy megelőzze az esetleges tragédiákat, baleseteket, illetve, ha megtörtént, azonnal segíteni tudjanak.

Az operatív csoportot a rendőrség vezeti, és együtt dolgoznak a katasztrófavédőkkel, a meteorológiai szolgálattal, az autópálya-kezelőkkel, a közútkezelőkkel, és megyei kapitányságokkal.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

Ahogy azt Lakatos Tibor rendőrségi főtanácsos az Origónak elmondta,

Az is a feladatuk lesz, hogy ha erre szükség van, azonnal be tudjanak avatkozni. Például egy olyan helyre tudjanak ételt bevinni, amelyet teljesen elzárt a hó, illetve segíteni tudjanak oda be-, illetve onnan kijutni az embereknek.

De akár ők maguk is lezárhatnak utakat, ha erre szükség van. Vagy elterelhetik forgalmat, mondjuk egy baleset után, hogy megakadályozzák, hogy több tucat ember ragadjon az autóban a fagyban, a hó fogságában.

A balesetek száma egyelőre drasztikusan nem emelkedett, de a 82-es úton már korlátozták a kamionforgalmat. A következő napokban erre sor kerülhet a horvát és a szlovák határnál is. Ha ez megtörténik, a kamionosokat a közeli pihenőkbe terelik majd.

Lakatos szerint sok külföldi teherautón nincs téli gumi, ezért olyan helyen is megcsúsznak, ahol mások nem. Ez komoly gondot okoz.

Útellenőrző járőrök is járják majd az utakat. Az ő feladatuk az lesz, hogy időben adjanak információt egy esetleges vészhelyzetről, hogy ezzel megelőzhessenek egy-egy balesetet.

Ha el kell indulnia, ezeket vigye magával!

Ilyen időjárásnál a közlekedésben csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni – ezt már a katasztrófavédelem írja a közleményében.

Ők azt javasolják, hogy

mielőtt bárki hosszabb útra indul, nézze meg, hogy az adott helyen milyen időjárásra számíthat, és csak megfelelő állapotú, a téli időjárásra felkészített kocsival induljon el.

Az autóba tankoljanak a szokásosnál többet, és vigyenek magukkal feltöltött telefont.

Ahogy írják, arra is készülni kell, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet egy plusz kabát. Akik pedig a tömegközlekedést választják, hosszabb várakozási időre számíthatnak.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

Jelenleg kétezer tűzoltó, mintegy ötszáz technikai eszközzel készül arra, ha segítségre van szükség – mondjuk mentésre – azonnal induljanak. Őket a 112-es számon lehet elérni.

Most hó, azután jön a kemény fagy

A Köpönyeg.hu azt írja,

a következő időszakban sokfelé várható havazás, keleten havas eső, eső is. Nyugaton pedig akár 20 centis hótakaró is kialakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre Budapestre, és Pest, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

A következő napokban is hasonló időjárásra lehet számítani, hétvégén pedig még ennél is hidegebbre, bizonyos helyeken akár -15 fok is lehet.

Egyre több a beteg

A legutóbbi hivatalos adatok szerint tovább terjedt az influenza Magyarországon. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztályának jelentése szerint február 5-11-e között 27,5 százalékkal többen,

majdnem hetvenezren fordultak orvoshoz, mint az azt megelőző héten.

Az országos influenzajárvány miatt nemrég még hetvenkét kórházban volt teljes vagy részleges látogatási tilalom. (Ez adat folyamatosan változik, nőhet és csökkenhet is.)

Látogatási tilalmat rendeltek el többek között a Bács-Kiskun Megyei Kórház teljes területére, beleértve a kecskeméti, a kiskunfélegyházi és a kalocsai telephelyet is.

A kórház közlése szerint a látogatási tilalom ideje alatt a súlyos, életveszélyes állapotú betegnél az osztályvezető főorvos írásos engedélyével egy hozzátartozó tartózkodhat, és az apás szülésnél is csak az az édesapa lehet bent, aki igazolni tudja, hogy megkapta az influenza elleni védőoltást.

Nem lehet a betegeket látogatni Tolna megyében a bonyhádi kórházban sem, az intézmény minden osztályára elrendelték a látogatási tilalmat.

Romániában pedig már 26-an haltak meg az influenza miatt.

Aki nem megy orvoshoz, rosszul járhat

Jelinek Benjámin Gábor háziorvos szerint

Idősebb páciens oltása Forrás: BSIP/MAY / BSIP/May

A szakember azt is mondta, hogy az aktív korosztály körében terjed jobban a betegség.
Ebben a 18-50 év közötti korosztályban nagy az elesettség.

Az idősek körében lassabban terjed az influenza, ez annak is köszönhető, hogy több idős oltatta be magát. Ráadásul az idősek jellemzően kevesebbet járnak közösségbe.

Jelinek szerint azok, akiknél a következő tünetek jelentkeznek, azonnal forduljanak orvoshoz:

száraz, kínzó köhögés, láz, ízületi fájdalom, emésztőrendszeri tünetek.

Ahogy mondja

Azt is kiemelte, hogy aki észreveszi ezeket a tüneteket, ne menjen közösségbe, hogy ne fertőzzön meg másokat.

A megfelelően kezelt betegség szerinte antibiotikum nélkül is legyőzhető egy hét alatt.

Az influenzát általában láz és fájdalomcsillapítóval, sok folyadékkal és ágynyugalommal lehet kezelni, de a nem megfelelően kezelt influenza, ha szövődményeket okoz, akkor már nehezebben kezelhető - mondja.

Senki sem marad az utcán

A Szociális Ügyekért és Társadalmi felzárkózásért felelős Államtitkárság közleménye szerint a havazás és a várható lehűlés miatt ismét figyelmeztetnek mindenkit, hogy senkinek sem kell az utcán tölteni az éjszakákat. Ahogy fogalmaznak, van bőven hely a hajléktalanellátó rendszerben.

A hajléktalanellátó rendszer felkészült a segítségnyújtásra, az országban a téli időszakban összesen 11 100 férőhelyen várják a hajléktalanokat. A férőhely-kihasználtság a legfrissebb adatok szerint idén eddig országosan 84, a fővárosban pedig 83 százalékos volt.