Elemző: Karácsony Gergely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket

Karácsony Gergely; Szabó Zsolt
Budapest, 2017. április 30. Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, a párt miniszterelnök-jelöltje (j) a PM tisztújító taggyűlésén a K11 Művészeti és Rendezvény Központban Budapesten 2017. április 30-án. Mögötte Szabó Zsolt, a PM dunaújvárosi önkormányzati képviselője. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Deák Dániel politológus hétfő reggel az M1-en arról beszélt, hogy Karácsony Gergely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen december és február között csökkent az MSZP támogatottsága. Az elemző szerint ennek egyik legfontosabb oka az lehet, hogy továbbra sem sorakozik fel mindenki egységesen mögé a szocialista táboron belül.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-Párbeszéd összefogás nem kormányváltó alternatíva, hanem egy 10 százalékos bejutási küszöbbel küzdő formáció - mondta Deák Dániel politológus hétfő reggel az M1-en. Az elemző szerint a szövetség alacsony támogatottsága abból fakad, hogy

  • Karácsony Gergely, a két párt miniszterelnök-jelöltje nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket,
  • A Párbeszéd politikusa nem hozott új szavazatokat, sőt december és február között csökkent az MSZP támogatottsága.
  • A szocialisták táborán belül sokan továbbra sem hajlandóak elfogadni Karácsony Gergelyt. Deák kiemelte, hogy bizonyos helyi kampányeseményekre már meg sem hívják, vagy ha mégis, akkor a jelölt nem jelenik meg.
  • A két párt nem képes konkrét üzeneteket megfogalmazni a választók felé.

A politológus szerint Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének ez utóbbi sikerült. Bár a bukott kormányfő egy nagyon szűk táborhoz szól, amit Deák „egy radikális, balliberális táborként" jellemzett, feltehetően ez elegendő lesz ahhoz, hogy pártja önállóan bejusson az Országgyűlésbe. Az LMP-vel kapcsolatban úgy fogalmazott, a kampánystratégiájuk és üzeneteik alapján egy új MSZP-ről lehet beszélni, és nagyon úgy néz ki, hogy az LMP a szocialisták által hagyott űrt szeretné betölteni.

Karácsony Gergely Forrás: MTI/Marjai János

Hogy nincs teljes egység Karácsony mögött az MSZP-n belül, azt jól mutatja, hogy a szocialisták egyik vezetője nyíltan kritizálta őt. Emlékezetes, amikor a Civishír megkérdezte Gőgöst, miért nem sikerült saját miniszterelnök-jelöltet találni, az MSZP második embere meghökkentően lekicsinylően beszélt Karácsonyról. Gőgös kipróbált és ravasz politikus, úgy alázta meg Karácsonyt, hogy esélye sincs érdemben tiltakozni. Egyetlen mondatban hasonlította Karácsonyt egy kommunista tanácselnökhöz és egy falusi kanászhoz. „Mikor meghalt a falunkban a tanácselnök, apám jött, nagy baj van. Szegény Lajos, oda van, most mi lesz? Nagyapám a levest kanalazva csak annyit mondott: kanászt nehezebben találunk” - mondta Gőgös.