Hétfőtől lehet választási ajánlásokat gyűjteni

Aláírásgyűjtés, ajánlóívek
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdhetik meg az aláírásgyűjtést, azok akik indulni szeretnének az idei országgyűlési választáson.Hétfőtől kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az áprilisi országgyűlési választás aláírásgyűjtése. Szintén holnap küldik ki az utolsó választási értesítőket is.
Vágólapra másolva!

Az április 8-ai országgyűlési választáson jelöltként indulni szándékozóknak ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást megszerezniük.

Illusztráció Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A választáson indulni szándékozó pártoknak, jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodánál kell igényelniük az ajánlóíveket, az irodák hétfő reggel 8 óra után adhatják ki azokat.

Az ajánlóívekre vonatkozó igényeket február 19-e után is be lehet nyújtani a választási irodákhoz, az irodák ezeket érkezési sorrendben dolgozzák fel és nyomtatják ki az informatikai rendszerből.

Az egyéni választókerületben indulni szándékozó jelölteknek március 5-éig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges ötszáz érvényes ajánlást.

Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni.

A törvény azonban tiltja, hogy munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, iskolákban, valamint kórházakban, rendelőkben gyűjtsék azokat.

A választópolgároknak nagyon kell figyelniük az ajánlóívek aláírásakor, mert mindenki csak a lakóhelye szerinti választókerületben jogosult jelöltet ajánlani. Másrészt arra is figyelniük kell, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, és feltüntették rajta az aláírásgyűjtő polgár nevét és aláírását.

Hétfőn befejeződik az áprilisi országgyűlési választásra szóló értesítők postázása is.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn kezdte meg a névre szóló küldemények postázását, ezekben az országgyűlési választás kitűzéséről és arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítőket a február 9-i névjegyzéki állapotnak megfelelően nyomtatták ki, azok kiküldésével az iroda a Magyar Postát bízta meg.

A 7,9 millió választópolgárnak legkésőbb hétfőig postázzák az értesítőt a lakcímére arról, hogy szerepel a névjegyzékben.

Ha valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak az érintett nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. Az értesítő nem tartalmazza a választópolgár személyi azonosítóját.

A választópolgárok az értesítőn szereplő adataikkal ajánlhatnak érvényesen képviselőjelöltet.

Azok esetében, akik az országgyűlési képviselők választásán nemzetiségi választópolgárként szerepelnek a névjegyzékben, az értesítőn feltüntetik, melyik nemzetiség listáján szavazhatnak.

Az értesítő tartalmazza továbbá a szavazás helyét, idejét és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben, településen gyakorolhatja választójogát. Ennek azért van most jelentősége, mert - a választókorú népesség csökkenése miatt - közel száz szavazókörrel kevesebb működik majd április 8-án.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az április 6-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.