Hatalmas a Fidesz előnye, súlyosbodik a Jobbik válsága

Vágólapra másolva!
A kormánypártok előnye behozhatatlannak látszik, az LMP viszont feljött a Jobbik nyakára februárban. Erre jutott a Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatása.
Vágólapra másolva!

Stabil Fidesz–KDNP-előny, erősödő LMP – így foglalható össze a Századvég Alapítvány legfrissebb felmérésének eredménye. A kutatócégnél először fordul elő, hogy

az LMP-t a második helyre mérték a teljes népesség körében.

Ugyanakkor a februári közvélemény-kutatás alapján a kormánypártok pozíciója továbbra is stabil, és őrzik vezető pozíciójukat.

A teljes népesség körében a megkérdezettek 35 százaléka voksolna a Fidesz–KDNP-re egy most vasárnap tartandó parlamenti választáson. Az LMP a Jobbikkal holtversenyben a második helyen áll a teljes népességen belül, mindkét párt támogatottsága 8 százalék. Az MSZP–Párbeszéd 7 százalékot, a DK 6 százalékot ért el, az Együttre a válaszadók 1 százaléka szavazna.

Így állunk a teljes népességben Forrás: Origo

Más pártok támogatottsága összesen 5 százalék, a bizonytalanok aránya pedig jelenleg 30 százalék.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz–KDNP 51 százalékot tudhat magáénak,

a Jobbik (14 százalék) itt már megelőzi az LMP-t: utóbbi és az MSZP-Párbeszéd támogatottsága egyaránt 10 százalék. A biztos szavazó pártválasztók 7 százaléka szavazna a DK-ra, illetve 1 százaléka az Együttre.

És így a biztosan választók között Forrás: Origo

Más pártok támogatottsága ezen a bázison jelenleg 7 százalék.

Matek

A Századvég Alapítvány módszertanáról azt kell tudni, hogy telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végeztek 2018. február 6. és 13. között. Összesen 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.