A TEK jelentősen hozzájárul Magyarország biztonságához

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése
Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságnak elnöke
Vágólapra másolva!
A Terrorelhárítási Központ nem kis mértékben járul hozzá ahhoz, hogy ma Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa - mondta Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságnak fideszes elnöke, miután kedden látogatást tett a Terrorelhárítási Központban.
Vágólapra másolva!

Németh Szilárd közölte: a bizottság elnökeként tesz látogatást az ország honvédelmi és rendészeti szerveinél, ebbe a sorba illeszkedik a terrorelhárításnál tett látogatása is. Elmondása szerint előadást hallgatott meg a TEK működéséről, illetve egy szimulált terrorcselekmény felszámolását is megtekintette. Sajtótájékoztatón elmondta, egyetért Christiane Hoehnnel, az EU terrorelhárítási koordinátorának különleges tanácsadójával, aki szerint

a TEK létrehozása mérföldkő volt az EU terrorizmusellenes programjában, és minden uniós tagállamnak szüksége lenne egy TEK-hez hasonló terrorelhárítási központra.

Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságnak elnöke Forrás: MTI/Soós Lajos

Németh Szilárd kijelentette, hogy a TEK-nél tett látogatása meggyőzte arról, hogy igaza van Christiane Hoehnnek, azaz

a TEK nemzetközileg is elismerten, magas színvonalon végzi munkáját, és ezzel nagyban hozzájárul az ország biztonságához.

Németh Szilárd köszönetét és tiszteletét fejezte ki a bizottság elnökeként és országgyűlési képviselőként a TEK vezetőinek és munkatársainak. Mint mondta,

a felderítési igazgatóság előadása visszaigazolta, hogy a terrorcselekmények és a migráció kéz a kézben jár, gyakorlatilag a migrációs hullámmal érkeznek a terroristák Európába, és rögtön kapcsolatot keresnek a második, harmadik és negyedik generációs, Európában élő társaikkal.

A műveleti igazgatóság tájékoztatójából azt emelte ki, hogy élő, napi együttműködés van a TEK, valamint a hazai és nemzetközi társszervek között, a szoros információáramlás garantálja az ország biztonságát, a magyar terrorelhárítás a világ vérkeringésében van. Németh megjegyezte, hogy nemzetközileg is elismert a TEK orvosi, illetve küzdősportképzése, a mesterlövész-akadémia kialakítása pedig folyamatban van.

A személyvédelmi igazgatóság munkájából azt emelte ki, hogy ha Magyarország határain túl valaki terrorcselekmény áldozata lesz, vagy túszként tartják fogva, az számíthat a TEK támogatására, és arra, hogy hazahozzák.

Hozzátette: eddig hat ilyen akciója volt a TEK-nek. Kitért arra is, hogy az erőszak monopóliuma az államé, és bár egyesek szeretnének olyan testületeket létrehozni, mint a Munkásőrég vagy a Magyar Gárda, a TEK ennek megakadályozásában is szerepet vállal.

Németh Szilárd megjegyezte: vannak ellenzéki képviselők, pártállástól függetlenül, akik kétszínűek, mert miközben a TEK bemutatóin bólogatnak, a költségvetés vitájában pénzt akarnak elvonni a szervezettől.

Németh Szilárd idézte Molnár Zsoltot (MSZP), a nemzetbiztonsági bizottság elnökét, aki meg is akarta szüntetni a TEK-et 2014-ben. Megjegyezte, az ezt szándékozók Magyarország biztonságát akarják gyengíteni.
A politikus arra a felvetésre, hogy amennyiben sorozatosan nem tart ülést a nemzetbiztonsági bizottság (amelynek Németh Szilárd az alelnöke), akkor nem valósul meg a szolgálatok feletti civil kontroll, azt mondta: óriási kockázat lenne az LMP által tervezett civil kontroll, amikor egy "afgán embert akarnak behozni a bizottság ülésére", ahogyan nem ért egyet Demeter Márta (LMP) javaslatával sem, hogy a Soros Györggyel kapcsolatban álló civil szervezetek ellenőrizzék a szolgálatokat.

Németh Szilárd jelezte, semmi nem indokolta, hogy két rendkívüli ülést is összehívjon a bizottság elnöke, azt pedig főleg nem, hogy információhoz jussanak azok, akik összekacsintanak Soros Györggyel a bevándorlás témájában. Mint mondta, a sorban következő ülésre elmennek, és ha lesz olyan kérdés, ami a nemzet biztonságával kapcsolatos, meg fogják tárgyalni. A politikus kérdésre válaszolva elmondta, a sajttájékoztatón azért nem vesz részt Hajdu János, a TEK főigazgatója, mert ő erre kérte, mondván, az egy politikus sajtótájékoztatója.