Közel száz baleset történt a MÁV és a HÉV átjáróiban

Hajdúböszörmény, 2017. február 25. Összeroncsolódott személyautó egy személyvonat előtt a Hajdúböszörményhez tartozó Hajdúvid vasúti átjárója közelében 2017. február 25-én, miután a két jármű összeütközött. Az autó vezetője meghalt, a tűzoltók feszítővágó berendezéssel emelik ki a roncsokból. A személyvonat utasai közül senki nem sérült meg. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A MÁV és a HÉV pályahálózatának közúti-vasúti kereszteződéseiben 99 ütközés és gázolás történt tavaly, ebből 16 HÉV-átjáróban - közölte a MÁV kedden.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint ez egész évre vetítve több mint 2016-ban, a téli időszakot nézve ugyanakkor jelentősen csökkent a balesetek száma.

A MÁV-HÉV átjáróiban az elmúlt két évben 22 baleset történt, egyik sem volt halálos kimenetelű.

2017-ben egy gázolás súlyos sérüléssel végződött, tizenöt ütközésből pedig négy járt személyi sérüléssel. 2016-ban hat ütközésből háromszor sérültek meg emberek. A HÉV-ek tizennégyszer autóval, egyszer teherautóval ütköztek, illetve egyszer gyalogosgázolás történt.

Sínekre borult egy lakókocsi a HÉV vonalán 2017. augusztus 13-án. Forrás: Origo

A MÁV hálózatán, a kereszteződésekben tavaly 83 balesetből 12 halálos kimenetelű volt, 32 személyi sérüléssel járt.

A vonatok kocsival 53-szor, tehergépkocsival tizenkétszer, mezőgazdasági vontatóval egyszer ütköztek, továbbá hét gyalogost, hat kerékpárost és négy motorost gázolt el vonat az átjárókban.

A halálos áldozatok közül négy gyalogos, három kerékpáros, kéttő motoros. Hárman autóban haltak meg. 2016-ban 72 baleset következtében tizenhatan haltak meg, és huszonegyen megsérültek - olvasható a közleményben.

Összeroncsolódott autó egy személyvonat előtt a Hajdúböszörményhez tartozó Hajdúvid vasúti átjárója közelében 2017. február 25-én. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A közleményben kiemelték, hogy 2017 első három hónapjában - 2016 azonos időszakával összevetve - 127 százalékkal megnőtt az útátjárókban bekövetkezett tragikus balesetek gyakorisága, áprilistól viszont 50-60 százalékra csökkent az egy évvel korábbiakhoz képest, sőt

az év utolsó harmadára 25-30 százalékra, december végéig pedig 15 százalékra zuhant.

A csökkenés a vasúti átjárókban, a rendőrséggel közösen végzett ellenőrzéseknek és a 15 vasútállomáson, nyártól őszig megtartott baleset-megelőzési kampánynapoknak is köszönhető - hangsúlyozták.

Felhívták a figyelmet, hogy a balesetek kivétel nélkül a közúton közlekedők gondatlanságából, figyelmetlenségéből következtek be,

vasúti berendezés meghibásodásából eredő baleset hét éve nem történt.