Migránsok a földrajzkönyvben - mi az igazság?

Vágólapra másolva!
Hamis vádak jelentek meg az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete által kiadott két tankönyvről Ezeket a vádakat a Tantrend, az intézet oktatási portálja két cikkben cáfolta.
Vágólapra másolva!

Egyes sajtóorgánumok szerint az EKE OFI földrajzkönyvében Olaszországról a legfontosabb tudnivaló, hogy sok ott a migráns.Az EKE OFI nyolcadikos földrajzkönyve valóban beszél az olaszországi menekültproblémáról. De ez hamisan lett beállítva mostani változtatásnak.

2012-ben lépett életbe az új kerettanterv, melynek kihirdetését széleskörű szakmai vita előzte meg. Azért éppen Olaszországnál van erről szó, mert ez tényleg egy földrajzi probléma, hiszen Olaszország déli csücskének közelsége okozza azt, hogy itt próbálnak meg átkelni a migránsok Európába, és nem az albán partoknál. Ezt a jelenséget nyilván értelmetlen lenne Norvégiánál tárgyalni. A menekültkérdés a 20. és a 21. század egyik legjelentősebb globális problémája, olyan összetett kérdés, amelynek beemelése az oktatási tartalmak közé a tanulók jövője szempontjából elengedhetetlen.

A globális problémákról az iskoláknak feladatuk a tanulók számára információkat nyújtani, azokat az életkori sajátosságaik figyelembe vételével velük megbeszélni, megvitatni, ezáltal felkészíteni őket a mindennapi élet kihívásaira.

A hatodikos irodalomkönyv kapcsán pedig olyan mondatoknak tulajdonítottak aktuálpolitikai szándékot, amelyek már a 2012-ben történt átdolgozás előtt benne voltak különféle előzménykötetekben.

Ebben Arany János művéről, a Toldiról van szó. Az, hogy Toldi sarokbaszorított, tehetetlen helyzete erőszakot szül, könnyen párba állítható a terrorizmus egyik lehetséges kiváltó okával. Ebben kormányzati, aktuálpolitikai szándékot látni kifejezetten paranoia, vagy inkább szándékos csúsztatás. Ugyanis a most kifogásolt részek 6 éve a tankönyv részét képezik, sőt, a tankönyv előzményköteteiben is benne voltak, és eddig soha senki nem kifogásolta őket.

A két cikk, a tantrend.hu oldalán itt és itt olvasható.