Egyre több orvos végez az egyetemen, egyre kevesebb megy külföldre

Rétvári Bence
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években felére csökkent az országból elvándorló orvosok száma, míg 2011-ben több mint 800 orvos kért külföldi munkavállalási engedélyt, 2016-ban már 400-nál is kevesebb – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence közölte, 2010-hez képest tíz százalékkal nőtt a Magyarországon dolgozó orvosok száma: nyolc éve kevesebb mint 34 ezer orvos vállalt munkát az országban, mostanra azonban megközelítette a 38 ezret a számuk. Ezzel párhuzamosan

40 százalékkal nőtt az orvosi egyetemeken végzők száma is.

Mindez köszönhető például a közelmúlt béremeléseinek: a 2012-2013-as 27 százalékos emelés után, tavaly és tavalyelőtt összesen 207 ezer forintos alapbéremelés következett, emellett pedig emelték a rezidensösztöndíjakat is – emelte ki az államtitkár.

Rétvári Bence Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Rétvári Bence a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy az orvoshiány általános európai probléma, amely Kelet-Közép-Európát még súlyosabban érinti. Az Európai Unió előrejelzései szerint 2020-ra egymillió orvos hiányzik majd az európai ellátórendszerből.

Magyarország azonban egy összetett intézkedéscsomaggal igyekszik lassítani ezt a negatív tendenciát.