Gyurcsány befogná a papok száját, és megtanítaná nekik a Szentírást

Gyurcsány Ferenc 2017. május 1. DK
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc egyszerűen megfosztaná a szólásszabadságtól a papokat és a lelkészeket, mivel azt ígérte, hogy hatalomra kerülése esetén tilos lesz megszólalniuk közéleti kérdésekben. Az egyházzal kapcsolatos, erősen megkérdőjelezhető megszólalásaival többször is nevetségessé vált bukott miniszterelnök (ő volt az, aki saját bevallása szerint rendszeresen bérmálkozott) azt is ígérte, hogy majd ő megtanítja az egyháziakat arra, mi is a Szentírás. 
Vágólapra másolva!

Az egyházak vezetőinek, aktivistáinak tilos lesz megszólalni közéleti kérdésekben, ha Gyurcsány valaha hatalomra kerül - derült ki a PestiSrácok tudódításából. A Demokratikus Koalíció vezetője, Gyurcsány Ferenc egy újpesti fórumon úgy foglalta össze egyházpolitikájának lényegét:

A DK elnöke a fórumon megfenyegette a kormány tagjait, hogy börtönbe zárja őket, de mindez eltörpült az egyházak megrendszabályozásának a terve mellett.

Nem lesz szólásszabadság?

Persze Gyurcsány nem válaszolt arra, hogy a mai magyar jogrendszerben, hogyan tiltható meg bárkinek is, hogy elmondja a véleményét közéleti kérdésekben. Erre csak egy megoldás van, mégpedig, hogy

a DK megszünteti a szólásszabadságot.

Túl sokat nem kell visszamenniük az időben, ha megfelelő joganyagot keresnek erre, mivel 1990 előtt valóban nem volt szólásszabadság a kommunista diktatúrában Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc megfosztaná a szabad véleménynyilvánítás lehetőségétől a papokat és a lelkészeket Forrás: Csudai Sándor - Origo

Gyurcsány nem először támad neki az egyházaknak. Először még csak kínosnak tűnt azon kijelentése, hogy gyermekkorában sokat bérmálkozott, azonban az igazi botrányt 2004-ben, már mint miniszterelnök okozta. Akkor II. János Pál pápánál történt látogatása során felhánytorgatta a pápának, hogy

Akkor Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára kijelentette, hogy a papok nem vesznek részt a pártpolitikában, de van véleményük. Úgy fogalmazott: sejtették, hogy Gyurcsánynak ez a véleménye a megnyilatkozásukról, amelyre a kormányfő megfelelő választ kapott a Vatikántól. Ennek tartalmát Veres püspök udvariasan és diplomatikusan nem osztotta meg.

Gyurcsány felmondaná a Horn által megkötött vatikáni szerződést

Gyurcsány bukását követően még keményebben szállt bele az egyházakba. A párt programjában szerepel hogy,

felmondanák a katolikus egyházzal kötött vatikáni szerződést,

megszüntetnék az összes egyházi jogosítványt és az egyházaknak fizetett hitéleti támogatást. A vatikáni szerződést egyébként még Horn Gyula kötötte a Szentszékkel. A szerződést azonban csak 1999-ben ratifikálta a parlament.

Gyurcsány korábban arra is felszólította az egyházakat nézzenek szembe múltjukkal, és "egyelőre önszántukból" adjanak számot arról. Ez a felszólítás annak fényében is meglehetősen furcsa, hogy korábban éppen a bukott kormányfő még arról beszélt, hogy az egyháznak az államtól teljesen függetlenül kell működnie. Éppen ezért érthetetlen, hogy egy állami szereplő, hogyan szólíthat fel bármire is tőle független entitásokat.