Átadták a Corvin-lánc kitüntetéseket

Kövér László; Áder János; Orbán Viktor; MARÓTH Miklós
Budapest, 2018. február 12. Áder János köztársasági elnök (b) Orbán Viktor miniszterelnökkel (b2, takarásban) és Kövér László házelnökkel (b3) közösen átadja a Magyar Corvin-lánc kitüntetést Maróth Miklósnak, Széchenyi-díjas magyar klasszika-filológusnak, orientalistának, egyetemi tanárnak, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának az Országház Vadásztermében 2018. február 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér László házelnökkel közösen Corvin-lánc kitüntetést adott át Huszti Péter színművésznek, Maróth Miklós orientalista akadémikusnak, Martonyi János korábbi külügyminiszternek, Ritoók Zsigmond klasszika-filológus akadémikusnak, Sótonyi Péter orvos akadémikusnak, valamint Sir George Radda biokémikusnak nyújtotta át az elismerést. Melocco Miklós szobrászművész később veszi át a kitüntetést.
Vágólapra másolva!

A díjak átadásakor jelen volt még Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, valamint egyházi képviselők, kormánytagok.

Áder János köztársasági elnök felteszi a Corvin-lánc kitüntetést Huszti Péternek, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznek, érdemes és kiváló művésznek Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Magyar Corvin-lánc Testület névsora nem csupán egy kimagasló érdemeket összegző lista, hanem „felkérés a folytatásra": a tudás és a tapasztalat átadására, a bölcsesség megosztására, a fiatalabb generációk ösztönzésére - mondta Áder János.

Felelevenítette a legelső Corvin-lánc birtokosa, az iskolateremtő kultuszminiszter, Klebelsberg Kunó tevékenységét, aki – mint rámutatott – azt vallotta, hogy nem a lélekszám tesz naggyá nemzeteket. Ő sosem fogadta el, hogy a magyart a kis nemzetek közé sorolják – emlékeztetett.

Áder János köztársasági elnök átadja a Magyar Corvin-lánc kitüntetést Maróth Miklósnak, Széchenyi-díjas magyar klasszika-filológusnak, orientalistának, egyetemi tanárnak, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának Forrás: MTI/Illyés Tibor

Azt mondta: a Corvin-lánc Magyarország „igaz ügye" mögé sorakoztatja fel tiszteletre méltó nagyjainkat. A Corvin-lánc örökségének nevezte az első díjazottak hagyatékát: többek között Dohnányi Ernőét, Herczeg Ferencét, Korányi Sándorét.

A Magyar Corvin-lánc a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítésében szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgál, a kitüntetéssel adományozottak alkotják a Magyar Corvin-lánc Testületet.

Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér László házelnökkel közösen átadja a Magyar Corvin-lánc kitüntetést Martonyi János korábbi külügyminiszternek Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Corvin-kitüntetéseket Horthy Miklós kormányzó alapította 1930-ban. A Corvin-lánc díjat az első Orbán-kormány idején honosították újra, a 2002-es kormányváltás után azonban nem adták át, tízéves szünet után 2012-ben adományozták újra.