Kijelöli a választás fő tétjét a belga kormányfő kvótás fenyegetése

migránsok, menekültek, Földközi-tenger
Migrants wait to be rescued from a sinking dingey off the Libyan coastal town of Zawiyah, east of the capital, on March 20, 2017, as they attempted to cross from the Mediterranean to Europe. Libya has long been a stepping stone for migrants dreaming of a better life in Europe, but people smugglers have stepped up their lucrative trade in the chaos since the 2011 ouster of longtime dictator Moamer Kadhafi. / AFP PHOTO / Abdullah ELGAMOUDI
Vágólapra másolva!
A belga kormányfő kvótás fenyegetése gyakorlatilag a választás fő tétjét is kijelöli: a tét az, hogy Magyarország bevándorlóország lesz-e vagy nem - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hozzátette: a kormány "földön, vízen, levegőben" küzd majd azért, hogy ne legyen bevándorlóország.
Vágólapra másolva!

Túl sokan küzdöttek a kultúránkért és a szabadságunkért ahhoz, hogy most feladjuk. Abból a szempontból tiszta a képlet, hogy az ellenzéki pártok álláspontját is jól ismerjük - mondta Dömötör Csaba, hozzáfűzve:

Vagy dalolva hajtanák végre az összes brüsszeli tervet, vagy az összes létező fehér rongyot összegyűjtenék, az első nap megadnák magukat, és engednének a nyomásnak - fogalmazott.

Forrás: AFP/Abdullah Elgamoudi

- Ma sajnos az a helyzet, hogy minden ellenzéki képviselőnek ott lapul a sárga kerítésvágó a zsebében. Ha tehetnék, azonnal használnák is - fogalmazott az államtitkár, aki szerint hiába próbálják most ezt ravaszkodva letagadni, mindenki emlékszik arra, hogyan támadták a határzárat.

A V4-ek álláspontja változatlan

Dömötör Csaba kijelentette: a belga miniszterelnök szavai azt bizonyítják, hogy

Ez azt is jelenti, hogy szintet lépett a nyomásgyakorlás, már nemcsak a színfalak mögött üzengetnek, hanem nyíltan fenyegetik a visegrádi országokat, és azokat, akik nem akarnak hallani a kvótáról - mutatott rá.

Kiemelte: éles szakaszban van a kvótáról szóló vita, a most napirenden lévő javaslat sokkal veszélyesebb, mivel felső létszámkorlát nélküli elosztást akar bevezetni. Erről szó sem lehet, több nemzeti konzultáció és egy népszavazás is kőbe véste, hogy a magyarok erről hallani sem akarnak. A magyarok akarata minket kötelez - húzta alá.

Kitért arra is, hogy a visegrádi négyek álláspontja változatlan: ellene vannak a kvótáknak. Az államtitkár szerint éles jogi vita lesz. Az Európai Parlament korábban már jóváhagyta a kötelező kvótát, az Európai Bizottság is ezt akarja, így egyedül az Európai Tanácsban lesz lehetőség "elkaszálni" azt, ahol az egyes kormányok képviselői ülnek.

- jelezte.

Legális útvonalakat alakítanának ki

Szólt arról, hogy az ENSZ-dokumentumok, állásfoglalások jelentősége abban rejlik, hogy hivatkozási alapul szolgálnak más nemzetközi szervezetek számára, azaz azok

megjelenhetnek brüsszeli jogszabálytervezetekben.

A jelenlegi ENSZ-tervezet több szempontból veszélyes a migrációval kapcsolatban, mivel a letelepedésre egyfajta alapjogként tekint, mindenki ott él ahol akar, bárhol letelepedhet, és a nemzetállamoknak ezt el kell fogadniuk - magyarázta Dömötör Csaba.

Legális útvonalakat alakítanának ki a migrációban, és nem kormányzati szervezeteket vonnának be a migrációval kapcsolatos munkába, ami az Európai Parlament által megszavazott javaslatban is szerepel. Egy biztos,

és veszélyeztetné az ország biztonsági érdekeit - szögezte le Dömötör Csaba.