Orbán Viktor: Így őrizhetjük meg az ország versenyképességét

Orbán Viktor
Budapest, 2018. február 9. Orbán Viktor miniszterelnök beszél a magyar-szerb üzleti fórumon Budapesten 2018. február 9-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország azon lesz, hogy minél inkább fel lehessen gyorsítani Szerbia uniós csatlakozását - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki magyar-szerb üzleti fórumon tartott beszédében. Ana Brnabic, Szerbia miniszterelnöke arról beszélt, hogy országa számára alapvető fontosságú az energetikai együttműködés Magyarroszággal.
Vágólapra másolva!

Amikor a NATO-t létrehozták, akkor a legfőbb vízió az volt, hogy tartsuk bent az amerikaiakat, tartsuk kívül az oroszokat, és tartsuk lent a németeket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Most az a fő helyzet, hogy a britek elhagyják az uniót, miközben a Balkánt integrálni kell, azonban a 2025-ös céldátum meglehetősen távol van – tette hozzá.

A V4-es országok kereskedelme 55 százalékkal nagyobb, mint a francia-német kereskedelmi reláció. Akkor, ha a balkáni országok uniós tagok lesznek, akkor még nagyobb szerepe lesz a térség és a német fél kereskedelmének az EU-ban – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök beszél a magyar-szerb üzleti fórumon Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"Csak közösen lehetünk sikeresek"

A miniszterelnök szerint az EU gazdasági teljesítménye egyre inkább az EU egyik legfontosabb eleme lesz. Szólt arról is, hogy a szerb-magyar áramtőzsde létrehozása roppant nagy eredmény volt. A szerb-magyar kapcsolatokat nem a múltra kell építeni, ha sikeresek akarunk lenni, akkor az csak közösen sikerülhet – tette hozzá. Orbán Viktor szerint a politikai akadályok elhárultak az üzleti kapcsolatok további fejlődése elől.

Az energiapolitikáról azt mondta, hogy Magyarországnak még a környezetében is kevés az olyan ország, ami bővelkedne fosszilis energiában. Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy a román-magyar és a horvát-magyar gázvezeték egyelőre még nem működik, így onnan nem tud nyersanyag érkezni. A kormányfő ismét emlékeztetett arra, hogy

2022 után Magyarország hozzájut majd a romániai földgázhoz.

Orbán: Energiaexportőrök lehetünk

Nemcsak van egy jól fejlett infrastruktúránk, hanem az állami tulajdonban is van – mondta a miniszterelnök. Jelenleg is zajlik a paksi atomerőmű bővítés – tette hozzá. Mindez azt jelenti, hogy a magyar ipar megőrzi a versenyképességét, mivel hozzá tud jutni olcsó energiához. Mindehhez a közép-európai térséghez kellene hozzánőnie Szerbiának, de ez nem megy az energiarendszerek összekötése nélkül – hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Orbán Viktor: Energiaexportőr lehet Magyarország Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A jövőben nőni fog az energiaigény, erősödni fog az árverseny – mondta a kormányfő. Az árverseny kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy

az USA-ban 20 százalékkal olcsóbban jutni energiához a cégek, mint az EU-ban, erre a kihívásra pedig válaszolni kell.

A versenyt csak akkor lehet megnyerni, ha az ember benevez. Bátorságra lesz szükségünk a sikerhez, össze kell kötni a saját energiahálózatunkat – mondta Orbán Viktor.

Magyarországnak lehetősége nyílhat arra, hogy energiaexportőré váljon, ha minden elérhető kapacitás felépül, és megnyílik számunkra – tette hozzá. Ha képesek vagyunk megszervezni az olcsó, nagy mennyiségben és biztonságosan elérhető energia elérést, akkor a gazdaság egyik legnagyobb kérdését oldjuk meg – mondta a magyar kormányfő.

Ana Brnabic: Nem csak támogatásokat akarunk

Ana Brnabic elmondta, Szerbia számára egy belátható perspektíva, hogy 2025-ben az EU tagja lehet, és meg tudnak majd felelni a feltételeknek. A szerb miniszterelnök közölte, hogy nem akarnak úgy az unió tagjai lenni, hogy csak támogatást kérnek, hanem szeretnének hozzájárulni a közösség gazdasági teljesítményéhez. Az infrastrukturális kapcsolódásokról azt mondta, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal kínai támogatása kapcsán ki kell használni a lehetsőégeket. Minél előbb szeretnénk megvalósítani ezt a beruházást.

Az energetikai együttműködésről azt mondta, hogy a két ország között ez az egyik legfontosabb közös pont. A miniszterelnök közölte, hogy országa számára az önfenntartás biztosítás az egyik legfontosabb feladat. A szerb energetikai piac egyre változatosabb képet mutat - tette hozzá, mivel a magánberuházók számára is lehetőséget biztosítanak.

Újabb kínai beruházások érkezhetnek az országba,

aminek révén egy újabb erőmű épül majd, valamint jelentős szénkészletek is vannak - mondta Ana Brnabic.