Orbán Viktor: Szerbiával közösen kell megvédeni a határainkat

Orbán Viktor; BRNABIC, Ana
Budapest, 2018. február 9. Ana Brnabic szerb (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a magyar-szerb kormányülés után a Parlamentben 2018. február 9-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Szerbiának és Magyarországnak együtt kell megvédeni a határait, polgárai biztonságát és kulturális identitását is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki a két kormány közötti ülést követően megköszönte Szerbiának, hogy feltartóztatják a migrációt, és kijelentette, hogy szükség esetén Szerbia számíthat Magyarországra déli határainak védelmében.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor köszönetét fejezte ki Szerbiának, amiért segített feltartóztatni a migrációt Magyarország déli határainál. Egyúttal megismételte: szükség esetén Magyarországra lehet számítani Szerbia déli határainak megvédésében technikai vagy személyi közreműködés formájában. "A fejlődés tényei nyilvánvalóak, és láthatóak Szerbiában", ezért indokolt, hogy az EU erőforrást, lehetőséget lásson Belgrádban, különösképpen annak fényében, hogy amikor Szerbia magát védi a migrációval szemben, egész Európát is védi - mondta. Ezért a visegrádi államok Szerbia minél gyorsabb uniós csatlakozását sürgetik. Orbán Viktor Magyarországot és Szerbiát úgy jellemezte, mint erős nemzeti érzésekkel rendelkező, büszke országok, határozott kulturális öntudattal, a kultúrájuk pedig a kereszténységen alapul, és ezt meg is akarják őrizni.

A miniszterelnök szerint Magyarország számára kulcsfontosságú volt a Balkán biztonsága. Olyan országok találkoztak itt, akik meg akarják őrizni a keresztény kultúrájukat. Szerbiának és Magyarországnak együttesen kell megvédenie a biztonságát és határait – mondta a miniszterelnök, aki megköszönte Szerbiának, hogy feltartóztatják a migrációt.

Ana Brnabic szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a magyar-szerb kormányülés után Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Stratégiai szövetség lehet

Nemcsak a biztonság, hanem gazdasági szempontból is fontos hazánk számára Szerbia – mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy a magyar-szerb kapcsolatokat illetően összhang van a politikai kérdésben. Két határozottan nemzeti alapon álló ország együttműködése van a felek között, és

nincsen politikai kérdésekben vita

- jelentette ki a miniszterelnök. Magyarország számára kiemelt partner a hazai szerb kisebbség, és ez fordítva is igaz. A hazai szerb kisebbségek igényeit támogattuk a mostani ülésen – tette hozzá. Példaértékű a szerbiai kisebbségi politika – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint egy stratégiai szövetség jöhet létre Szerbia és Magyarország között. A szerb fél kérése az volt, hogy ne csak a Vajdaságban, hanem attól délre is minél több magyar beruházás megvalósuljon. Mindezek a beruházások hozzánövesztik Szerbiát az EU piacaihoz – mondta Orbán Viktor. Románia a következő években évi négymilliárd köbméternyi gázt fog kitermelni, aminek a tenderét egy magyar cég nyerte, így az orosz gázmonopólium korszaka véget ért Magyarországon – mondta a kormányfő. Így új geostratégiai helyzetbe kerül Magyarország.

A történelemben soha nem volt még ilyen jó a két fél közötti kapcsolat Forrás: MTI/Hm/Dévényi Veronika

Összekapcsolják az elektromos rendszert

Ana Brnabic arról beszélt, hogy Magyarországot Szerbia barátjának tekintik, ezért is lenne jó, ha minél több magyar beruházás megvalósulnia Belgrádtól délre is. Történelmi csúcson vannak a magyar-szerb kapcsolatok – tette hozzá a szerb kormányfő. A jó kapcsolatok alapjai Alekszander Vucic és Orbán Viktor barátságra épülnek – mondta a politikus. Ezt a kapcsolatot tovább kell építeni, és a szerb kormány minden energiáját befekteti abba, hogy ezek a kapcsolatok tovább fejlődjenek.

Szerbia kormányfője köszönetet mondott azért, hogy

Magyarország teljes mértékben képviseli országa érdekeit Brüsszelben.

További gázvezetékekre van szükség Szerbia és Magyarország között, valamint a villamosenergia-rendszereket is össze kell kapcsolni az energiabiztonság érdekében – tette hozzá. A Budapest-Belgrád vasútvonalról azt mondta, hogy az globális aspektust kaphat főleg a kínaiak belépése miatt – mondta Brnabic. A kormányfő külön megköszönte a hazai szerbség kulturális örökségének a megőrzésére fordított több mint 1,5 millió eurós magyar hozzájárulást.