A Kanári-szigetekről hoztak haza egy magyar embercsempészt

Budapestre érkezett a körözött férfi
Vágólapra másolva!
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda büntetőeljárást folytat embercsempészés gyanúja miatt egy iraki állampolgár és magyar állampolgárságú társai ellen. Egyiküket Tenerifén fogták el.
Vágólapra másolva!

A bűnszervezet vezetője 2016 márciusa és májusa között legalább 22 alkalommal nyújtott segítséget ahhoz, hogy a magyar befogadó állomásokon elhelyezett illegális migránsokat magyar taxisok egy budapesti hotelbe, majd onnan főként marokkói, egyiptomi és iraki származású sofőrök Ausztrián és Szlovákián keresztül Nyugat-Európába szállítsák.

A KR NNI a német, az olasz, az osztrák és a szlovák társszervekkel, valamint az EUROPOL Európai Embercsempészés Elleni Központ munkatársaival szorosan együttműködve beazonosította a bűnszervezet Magyarországon tartózkodó irányítóját, illetve több tagját. Az európai szintű közös akció keretében 2017. február 1-jén a magyar nyomozók házkutatást tartottak a fővárosi szállodában és elfogták a bűnözői csoport iraki vezetőjét, illetve egy magyar bűntársát. A hotelben mobiltelefonokat, SIM kártyákat, számítógépeket, a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható feljegyzéseket, nagy mennyiségű készpénzt, illetve egy luxusterepjárót foglaltak le.

Budapestre érkezett a körözött férfi Forrás: police.hu

A bizonyítékok alapján 2017. május 3-án a bűnszervezet további négy magyar állampolgárságú tagját fogták el, akiket embercsempészés megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki. A négy gyanúsított jelenleg is őrizetben van. Az elfogásokkal egyidejűleg belföldi, majd európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki még egy magyar állampolgár ellen.

A körözött férfire a spanyol csendőrség munkatársai bukkantak rá a Kanári-szigeteken. Január 23-án Tenerifén fogták el a férfit, akit február 6-án vettek át a a magyar hatóságok a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A gyanúsítottat kihallgatását követően őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatását.