Kitört az influenzajárvány: mi a helyzet a védőoltással?

védőoltás
védőoltás
Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten 44 embert kellett intenzív osztályon ápolni, közülük 38-an lélegeztető gépre kerültek, olyan súlyos volt az influenzafertőzés okozta szövődményük. A kórházban ápoltak egyharmada 65 éven felüli. Viszont az influenzás betegek többsége gyerek és fiatal felnőtt. Egy bizonyos B típusú vírus okozza az idei szezonban a legtöbb megbetegedést, ez a vírus viszont nincs benne a szezonális – ingyenesen adható – védőoltásban. Dr. Szabó Enikő, az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese egyebek mellett arról is beszélt, miért kell ennek ellenére a védőoltás, és kiderült az is, miért kevesebb a beteg az idősek között.
Vágólapra másolva!

Hogyan alakult az elmúlt héten a járvány intenzitása, és milyen súlyos szövődmények miatt kerültek az emberek kórházba?

Az ötödik naptári héten – vagyis a múlt héten – 47 800 beteg ment influenzaszerű tünetekkel a háziorvosához. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki influenzás volt. Sokan egészen más vírusfertőzést kaptak el, vagy egy egyszerű megfázás miatt keresték fel az orvosukat. Az biztos, hogy a 4. héthez képest – amikor összesen 31 300 ember ment orvoshoz – nőtt a betegek száma.

196 beteget kezelnek kórházban, közülük 44 embert intenzív osztályon. 38 beteg állapota annyira súlyos, hogy gépi lélegeztetést igényelnek.

Az intenzív osztályon ápoltak között egyetlen gyerek van, a többi mind felnőtt. Fejér- és Pest megyében, valamint a fővárosban van a legtöbb beteg.

Dr. Szabó Enikő, főigazgató helyettes, Országos Közegészségügyi Intézet Forrás: Origo

Mi az a súlyos megbetegedés, amely miatt intenzív osztályra kerülnek a betegek?

Természetesen elsősorban a tüdőgyulladás, amely az influenzafertőzés legsúlyosabb szövődménye.

Arra vonatkozóan van-e felmérésük, hogy azok, akik kórházba kerültek, beoltatták-e magukat?

Nincs ilyen felmérésünk. Azt tudjuk, hogy súlyos szövődményekkel akkor kerülnek az emberek kórházba, ha vagy nagyon legyengült a szervezetük, esetleg súlyos betegségben szenvednek, vagy pedig valóban nem éltek az védőoltás lehetőségével. Érdekes adat, hogy az összes - vagyis a 47 800 – beteg mindössze 8,8%-a 60 év feletti. Vagyis jóval kevesebb az idős emberek közötti megbetegedés. Ezt annak tudom be, hogy Magyarországon a 60 év felettieknek ingyenes a védőoltás.

Összefoglalva azt gondolom, hogy aki beoltatta magát a háziorvosával, vagy nem kapta – kapja – el a vírust, vagy enyhébb tünetekkel vészeli át a betegséget. Aki pedig nem kapta meg a védőoltást, és 65 év feletti, krónikus beteg, akár súlyosabb szövődményei is lehetnek – előfordulhat, hogy intenzív ellátással.

Forrás: MTI/Kallos Bea

A múlt héten derült ki, hogy egy bizonyos B típusú vírus okozza a legtöbb megbetegedést – és ez a vírus nincs benne az idei védőoltásban. Egy tüdőgyógyász közleményt is kiadott, hogy nem túl hatásos az idei vakcina. Valóban így van, hogy szinte feleslegesen oltatták be magukat az emberek?

Magyarországon valóban a legtöbb megbetegedést most az influenza B(Yamagata) vírus okozza, amely nincs benne az oltóanyagban, de egy másik B típusú vírust tartalmaz az oltást.

Egyértelműen kimutatható, hogy az oltás keresztvédettséget ad – vagyis az a B vírus, amely benne van az oltásban, védettséget ad a súlyos betegség ellen.

Felhívnám a figyelmet egy másik tényre is: aki minden évben beoltatja magát, még inkább védett. Ugyanis minden szezonban más vírus terjed, így más vírusokat is tartalmaznak a védőoltások. Azt is hozzá kell tennem, hogy soha senki nem állította azt, hogy az oltás 100%-ban megvéd a megbetegedés ellen. Az viszont biztos, hogy a szövődmények ellen véd – ahogyan az idei szezonális védőoltás is.

Dr. Szabó Enikő Forrás: Origo

Hogyan látják, milyen most a járvány intenzitása?

Ha az előző évet veszem alapul, most fele annyi beteg van, mint egy évvel ezelőtt az ötödik naptári héten. Ez annak tudható be, hogy idén ez a bizonyos B típusú vírus tarol, tavaly pedig egy A típusú vírus okozta a legtöbb megbetegedést.

Forrás: Origo

Miben más a B-vírus?

Általában kevesebb megbetegedést okoz. Inkább az jellemző rá, hogy kisebb járványok alakulnak ki, lokálisan. A legnagyobb járványokat mindig az A típusú vírusok okozzák.

Lehet-e már most látni, hogy körülbelül meddig tarthat a járvány?

Az elmúlt évhez viszonyítva 3 hét csúszásban vagyunk – viszont lassabban indult a járvány. Egyelőre – ahogyan már említettem is – kevesebb a beteg, mint egy évvel korábban. Azt remélem, hogy két-három hét múlva elkezd lecsengeni a járvány, és hétről-hétre kevesebb embert betegít meg a vírus.