Havazás a fél országban, balesetek, gondok a közlekedésben

havazás
Sormás, 2018. február 7. A behavazott M7-es autópálya Sormásnál 2018. február 7-én. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Komoly fennakadásokat okoz a havazás több megyében, szerda délelőtt két nagyobb határátkelőnél rendeltek el kamionstopot. Egyre több helyen vált át az eső, ónos eső havazásba; Budapesten délelőtt indult be újra a havazás. A magasabban fekvő települések közül néhányban már 30 centiméter körüli a hóréteg.
Vágólapra másolva!

Délutánra sokat javultak a közlekedés

Megszünt a havazás, kora délutánra sokat javultak a közlekedés feltételei a Nyugat-Dunántúlon.

Kavalecz Imre, a MÁV sajtóügyeletese elmondta, hogy a Zalaegerszeg, Celldömölk, Szombathely és Sárvár térségében

már szinte a menetrend szerint közlekednek az oda befutó és onnan induló vonatok.

Hegedüs-Kuti Piroska, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. kommunikációs csoportvezetője közölte, hogy Szombathely, Vasvár és Sárvár térségében is csökkent a menetidő, de továbbra is téliesek az útviszonyok,

a Vasvár-Püspökmolnári járat az árokba csúszott, ezért az utasokat mentesítő járattal vitték tovább.

Vas és Zala megyében késnek a vonatok

Zalaegerszeg, Celldömölk, Szombathely, Sárvár térségében és az oda becsatlakozó vasútvonalakon

20-40 perccel hosszabb menetidővel

közlekednek a személyszállító vonatok - írta honlapján a MÁV.

Kőszeg és Vasvár térségében az összes busz 5-10 percet késett, az egyik reggeli vasvári busz pedig árokba csúszott. Szombathely környékén a járatok többsége 20-30 perces késéssel közlekedett, Sárvár körzetében is esetenként 40-50 perces késéssel közlekedett több busz.

Szabad a határátkelő a kamionok előtt

A havazás miatt szerda reggeltől nem engedték be a 7,5 tonnánál nehezebb kamionokat Szlovéniába és Horvátországba, délre viszont feloldották a kamionstopot.

Néhány órára korlátozták a kamionforgalmat a 86-os főút Rédics és Körmend közötti szakaszán. Lentinél még mindig él a korlátozás, a katasztrófavédelem közleménye szerint a 75-ös főútra nem hajthatnak fel a 7,5 tonnánál nehezebb kamionok.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

A havazás miatt több baleset is történt. A 74-es főút Hahót és Bak közötti szakaszán három kamion akadt el. Zalaegerszeg közelében egy kamion és egy autó ütközött, nem sokkal távolabb, a 76-os úton pedig egy kisteherautó az út menti árokba borult.

A közútkezelő gépei folyamatosan dolgoznak

és végzik a síkosságmentesítést – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Halálos balesetet is okozott a havazás

Kora reggeli óta intenzíven havazik Vas megyében, ahol eddig hét centiméternyi hó hullott. Baleset is történt, a 86-os főúton két autó és egy kamion ütközött. Egy ember meghalt, ketten megsérültek.

Tegnap még ónos esőre figyelmeztettek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden azt írta, a vártnál kevesebb helyen várható havazás, ezért néhány nyugat-dunántúli megyét leszámítva nyolc megyére és Budapestre ónos eső veszélye miatt adotak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

Szerdára a havazás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolálat. Azt írták: kora délutánig a Nyugat-Dunántúlon intenzív havazás valószínű, mely során akár

10-15 centiméter hó is hullhat.

A Dunántúl többi részén és a középső országrészben is eshet - többnyire csak rövidebb ideig - hó, de ebből jelentős réteg nem tud majd kialakulni.

A Dunántúlon, valamint a középső országrészben ónos eső is hullhat, de napközben egyre inkább az eső lesz jellemző. Az ónos eső veszélye miatt a fővárosban és Pest, továbbá Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Veszprém megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

A hegyekben 30 centi vastag hó is van

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Bükkszentkereszten 35, Lillafüred-Jávorkúton 33, a diósgyőri mérőállomáson 17, Aggteleken pedig 30 centiméteres hóréteget mértek. Heves megyében Kékestetőn 26, Mátraszentimrén 14 centiméternyi hó hullott.

Az alacsonyabban fekvő települések közül a Vas megyei Rábagyarmaton 12, Szombathelyen 8 centiméteres a hó. Országszerte többfelé hullott több centiméternyi hó vagy alakult ki hólepel.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat további ónos esőre és havazásra is figyelmeztet. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: éjjel és reggel főként az Alföld északi harmadán és az Északi-középhegység térségében lehet átmenetileg ónos csapadék.

Az ónos eső veszélye miatt csütörtökre Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A havazás miatt csütörtökre Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Kifejtették: éjjel a Nyugat-Dunántúlon újabb havazás kezdődik, 1-10 centiméternyi friss hóréteg alakulhat ki. Főként Zalában és tágabb térségében – "jelentős bizonytalanság mellett" – helyenként akár 10-15 centiméternél is több tapadó hó hullhat. Másutt jellemzően eső, havas eső valószínű, néhol átmenetileg ónos eső sem kizárt.
Csütörtökön napközben fokozatosan kevesebb lesz a csapadék, a lehulló, illetve lehullott hó olvadni fog.

A hőmérséklet kora délután 0 és plusz 10, késő este 0 és plusz 5 Celsius-fok között várható. Csütörtök hajnalra mínusz 1 és plusz 4 fok közé csökken a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 1 és 6 fok között alakul.