Újabb részletek derültek Gyurcsány eltitkolt vagyonáról

Gyurcsány Ferenc
Budapest, 2018. január 27. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke 14. évértékelő beszédét tartja Budapesten 2018. január 27-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Megszegte a vagyonynyilatkozat-kitöltési útmutató előírásait Gyurcsány Ferenc, amikor nem részletezte, hogy milyen portfóliókban tartja több száz millió forintos értékpapír-állományát. A DK elnökének képviselői bevallása szerint több mint 600 millió forint értékű befektetése van.
Vágólapra másolva!

A törvényi előírással szemben Gyurcsány Ferenc

vagyonbevallásában nem csak azt „felejtette el" bejelenteni, hogy Bécsben majd 160 millió forintnyi vagyont tart,

de azt sem részletezte, hogy milyen értékpapír portfóliókban tartja mintegy 605 millió forintnyi megtakarításának ide vonatkozó részeit - írta a Magyar Idők.

Külön-külön meg kellett volna nevezni

A képviselői vagyonnyilatkozat kitöltéséhez tartozó útmutató II./5-ös pontja szerint „az egy kibocsátó által azonos időpontban kiadott azonos elnevezésű értékpapírok együttes értékük feltüntetésével is megjelölhetőek" Értelemszerűen a különböző elnevezésű és időbeli kibocsátású papírokat azonban külön-külön meg kell nevezni.

A DK elnöke esetében mint utóbb kiderült, nem erről volt szó, a milliárdos politikus csak később számolt be a portfóliók részletezése nélkül arról, hogy tíz és százmilliókat tart a Concorde Értékpapír Zrt-nél, a Hold Alapkezelő Zrt-nél és értékpapír kölcsöne van szintén a Concordnál. Az is kiderült, hogy jelentős összegeket tart a UniCredit Bankban és az osztrák elitpénzintézetnél, a Schoellerbank AG-nál.

Gyurcsány Ferenc megszegte a vagyonynyilatkozat-kitöltési útmutató előírásait Forrás: MTI/Mohai Balázs

Százmillókon ül Gyurcsány

A Magyar Idők számolt be arról, hogy a DK elnöke vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, amelyet Bécsben helyezett el. Gyurcsány azt állította, a vagyonnyilatkozatában feltüntetett, 605 millió forint értékű értékpapír-befektetésének egy része van Ausztriában. Közben az is kiderült, hogy

a volt kormányfőnek már 2016-ban is volt számlája Bécsben, és akkor még több mint 180 millió forint lapult a Schoellerbankban,

de ez a 2016-os vagyonbevallásából sem derült ki.

Gyurcsány legújabb vagyonnyilatkozatában mintegy 223 milliós osztalék és 605 milliónyi értékpapír szerepel csak a tavalyi, 2017-es évből, vagyis összesen 828 millió forint. Ehhez képest a havi 747 ezer forintos képviselői tiszteletdíja elhanyagolható tétel. A mintegy 900 milliós évi jövedelmet egy átlag magyar havi 200 ezres nettó átlagkeresetéből 345 év alatt tehetné félre.