500-800 ezret is kereshet egy gépészmérnök

felvételi 2018 gépészmérnök szak
felvételi 2018 gépészmérnök szak
Vágólapra másolva!
Mivel foglalkozik valójában egy gépészmérnök szakon végzett pályakezdő? Mennyi a kezdőbére? És mi a különbség két eltérő intézmény azonos képzése között?
Vágólapra másolva!

Hallgatókat kérdeztünk az Educatio oktatási szakkiállításon arról, mire számíthat, aki a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján a gépészmérnök szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon:

  • 2014-ben 5 618 fő
  • 2015-ben 5 521 fő
  • 2016-ban 5 334 fő
  • 2017-ben 4 825 fő

volt.

Mekkora a kezdőbér?

A gépészmérnök hallgatók közül sokan említették a területfüggőséget, tehát nem mindegy az, hogy valaki a fővárosban vagy vidéken helyezkedik el. Északkelet-Magyarországon bruttó 350 ezres fizetést tartanak reálisnak, ami közel esik az országos átlaghoz. Ezen az alapszakon az általunk megkérdezett diákok közül többen is nettó 200-220 ezer forintos kezdőfizetésre számítanak.

De mit ad a képzés?

A képzés célja gépészmérnökök képzése, akik alkalmasak gépek és gépészeti berendezések üzemeltetésére és fenntartására, a gépipari technológiák bevezetésére, illetőleg alkalmazására, a munka szervezésére és irányítására, a műszaki fejlesztés, kutatás és tervezés átlagos bonyolultságú feladatainak ellátására a munkaerőpiac igényeit is figyelembe véve.

A képzési idő 7 félév, vagyis 3 és fél év.

A szakmai gyakorlat legalább hat hét időtartamot elérő, szakmai gyakorlóhelyen szervezett gyakorlat. A szakmai gyakorlat kritérium követelmény.