Hihetetlen! Nemsokára focizhat a többször újraélesztett fiú

Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika
Budapest, 2013. január 11. Vérszállító autó a fővárosi Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika főbejáratában 2013. január 11-én. A felnőtt szívátültetés magyarországi központja első helyen végzett az Év kórháza-díj szavazáson. A Házipatika.com által nyolc éve alapított Év kórháza-díj odaítéléséről maguk a betegek dönthettek egy két hónapon át tartó internetes szavazáson, amelyen az állami finanszírozással működő fekvőbeteg-intézményeket értékelték. Öt kategóriában szavazhatott a közönség. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nagyon kevés helyen maradhatott volna életben az a fiatal fiú, aki egy focimeccsen lett rosszul, és leállt a szíve. Ő azonban a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára került, ahol először egy műszívet kapott, aztán rendbe hozták az eredeti betegséget – egy veleszületett koszorúér betegséget –, nemrég pedig már a lélegeztető gépről is levették. A kórház igazgatója, Merkely Béla szerint ezt Európában maximum öt helyen tudták volna megcsinálni. De a professzor szerint nem csak a csapata, mindenki bravúrosan dolgozott, aki részt vett abban, hogy a fiatal fiú kórházba kerüljön. Így az a szabadnapos mentős is, aki a pálya szélén többször is újraélesztette.
Vágólapra másolva!

– mondja Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.

Vagyis Merkely Béla szerint nemhogy rossz, gyakorlatilag minimális volt a túlélési esélye annak a 16 éves fiúnak, aki a beszámolók szerint még gólt lőtt, mielőtt rosszul lett, és a pályán összeesett.

Merkely Béla Fotó: Talán Csaba

"A klinikán, ahol 26 éve dolgozom, és ahol sok tízezer embert gyógyítottunk, több mint ezret újraélesztés után, ilyen típusú okot még nem láttam. A nehézsége ennek a helyzetnek az volt, hogy a fiatal sportoló megérkezésétől kezdve, folyamatosan életveszélyben volt, keringése instabil volt, és egymás után többször kellett újraéleszteni, mert a szívizom nem kapott elegendő vért, a működése pedig leállt" - mondta az Origónak a professzor, majd folytatta:

"Ezt egy modern eszközzel hidaltuk át, amelyet újraélesztés közben be lehet vezetni, egyfajta műszívvel, ami egy keringéstámogató eszköz, és amely nemcsak a vért keringteti, hanem oxigénnel dúsítja is."

Ezzel tudták a fiatal fiú állapotát stabilizálni. Az volt a legfontosabb, hogy az orvoscsapat időt nyerjen, hogy közben megtalálják, az okot. Hogy mi vezetett a sorozatos keringésmegálláshoz.

A professzor azt is mondja, a világon kevés, egész Európában pedig csak néhány helyen lettek volna képesek életben tartani a fiút.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kevés helyen kaphatta volna meg azt az ellátást, amit nálunk kapott, de az is bravúr volt, amit a pálya szélén a szabadnapos mentőkolléga csinált, mert anélkül nem jutott volna el a kórházba. Mindenki, aki részt vett abban, hogy a fiatalember bejutott a kórházba bravúrosan dolgozott, és természetesen itt a Városmajor-csapat is a legmagasabb színvonalon dolgozott.

Ami azonban legmegdöbbentőbb, hogy a fiú nemcsak, hogy teljes életet élhet majd, újra focizhat is.

Egyelőre azonban még természetesen kórházban van, ahol további kezelések várnak rá. Ami azonban egészen biztos, hogy a nehézen túl van a fiatal fiú.