Na ezért nem mindegy, hová megy fogfehérítésre

Dr Lukács Gabriella fogfehérítést
Dr Lukács Gabriella fogfehérítést és az azt megelőző "nagygenerált" végez a Semmelweis Egyetem Fogászati Klinikáján Koncsek Rita újságíró
Vágólapra másolva!
Kínzó, bénító fájdalomról beszéltek azok, akik kozmetikai szalonokban fehérítették a fogsorukat angliai városokban. A kozmetikusok illegálisan végezték a beavatkozásokat. Ezekhez a megengedettnél 25%-kal több hidrogén-peroxidot használtak. A BBC rejtettkamerás felvételeket készített egy ilyen szalonról.
Vágólapra másolva!

- mondta egy férfi, aki kozmetikusnál, nem fogorvosnál fehérítette a fogát.

A kép csak illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A BBC London több szalont is talált az Egyesült Királyságban, ahol illegális fogfehérítést végeznek.

Az egyik a plaistow-i kozmetikusé volt. Fran Lowe - akit le is filmeztek, ahogy a hidrogén-peroxid 25%-át használja fel - bevallotta, hogy tudja, hogy törvénytelen, amit csinál.

Hogy mennyivel több szert hasznáét a megengedettnél, jól mutatja, hogy abból a legmagasabb legális érték, amit a fogfehérítéshez lehet használni az Egyesült Királyságban mindössze 6%.

75 fontot, azaz több mint 26 ezer forintot kért a kozmetikus a beavatkozásért, és az otthonában csinálta azt.

Sőt, fogcsiszolást is vállalt - amelyet egyébként - csak hivatásos fogorvos csinálhat.

Ms. Lowe ezenkívül adott egy tubus peroxidot is a riporternek. Ez egy olyan termék, amit akkor kell használni, ha a fehérítő eljárás félbemarad.

A nő később tagadta, hogy peroxidos gélt használt volna, és azt modnta, hogy egy vásárban jutott hozzá. Azt is mondta a BBC-nek, hogy nem tudta, hogy törvényt szeg, és már abbahagyta a kezeléseket.

Hasonló eset történt, egy paddingtoni kozmetikusnál. Ashleigh Smith 100 fontot, vagyis több mint 35 ezer forintot kért egy fogfehérítésért, amely egy napot vett igénybe.

Ő csupán annyit mondott, hogy a termék, amit használ, nem tartalmaz peroxidot, és hogy nem akar többet magyarázkodni.

Az ilfordi Aanu Szépségszalon személyzete azt mondta, hogy szerintük legális és ellenőrzött a fehérítő gél, amit már nagyon régóta használtak.

Ben Atkins fogorvos azt mondja, hogy Ms. Lowe a legrosszabb példája volt az illegális fogászati kezeléseknek, amit eddig ő valaha látott.


- mondta

"Ha az ember olyasvalakivel kezelteti magát a főutcán, aki csupán egy egynapos kurzust végzett – miközben a fogorvosok ötéves képzés végén lesznek jogosultak praktizálni –, kétségkívül veszélybe sodorja magát" – mondta Francesca Keen, az illegális ügyekkel foglalkozó csoport vezetője.

Ha helytelenül használják a fogfehérítő szert, a páciensek el is veszíthetik a fogaikat, vagy megéghet, felhólyagosodhat a szájuk.