Hatalmas robbanást hallottak a budapesti Wizz Air-járat utasai

Wizz Air Airbus A320
Vágólapra másolva!
Hatalmas durranást, vagy inkább robbanásszerű hangot hallottak a Wizz Air-járat utasai, amikor belecsapott a villám a repülőgépbe – mondta Horváth Sándor biztonsági szakember, aki szintén a gépen utazott. Most a barcelonai repülőtéren várják, hogy késő este újra felszállhassanak a gépre.
Vágólapra másolva!

A Barcelonából Budapestre tartó Wizz Air gépbe – röviddel a hétfő délelőtti felszállás után – belecsapott a villám. A gépen utazott Horváth Sándor biztonsági szakértő is, aki az Origónak elmondta, mit tapasztaltak a fedélzeten.

illusztráció Forrás: Mudra László - Origo

„Mi a baloldali szárnynál ültünk. A felszállás után körülbelül tíz perccel egy hatalmas durranást, vagy inkább robbanást hallottunk, ami fényhatással is járt – vagyis egy villanást láttunk. Akinek csukva volt a szeme, mert pihent a gépen, még azok is érzékelték, annyira hangos volt a dörrenés. A tizenegy éves kislányom ült az ablaknál, aki azt mondta: látta, hogy a szárny végén lévő fémcsíkok felvillannak. Senki sem tudta, hogy ez mi volt pontosan, nézegettük a hajtóműveket, hogy füstöl-e valamelyik, vagy sem."

Horváth Sándor, biztonsági szakértő Forrás: Talán Csaba

"Nem volt túl nagy pánik, inkább csak találgatták az emberek, hogy mi okozhatta ezt a hatalmas robbanásszerű hangot. Néhány perc elteltével a pilóta elmondta, hogy villámcsapás érte a gépet, és biztonsági okok miatt vissza kell fordulni a barcelonai repülőtérre, ahol átvizsgálják a repülőt. Egyébként amikor felszállt a gép, nem volt vihar Barcelonában. Nincs túl jó idő, esik és felhős az ég, de semmi jele nem volt annak, hogy vihar lehet a közelben. A robbanás után tehát visszahoztak minket a barcelonai repülőtérre. Aki kérte, szállodában helyezték el. Háromnegyed 10-re megyünk újra ki a repülőtérre, és – úgy tudjuk – éjjel fél 11-körül indul újra a gép."

Wizz Air Airbus A320 - illusztráció Forrás: Flickr/Aero Icarus

Az ilyen esetek nem ritkák, és általában nem veszélyeztetik a repülés biztonságát, de egy-egy villámcsapás után a gépeket alaposan átvizsgálják.