A női esélyegyenlőség kapta a főszerepet az idei spanyol filmfesztiválon

Vágólapra másolva!
A 32. Goya-gálán a vörös szőnyegen felvonult a dél-európai ország filmvilágának színe-java, sokak kezében ott volt a „Több nőt!” feliratú piros legyező, amelyet a női filmesek szövetsége, a CIMA osztott szét az esemény előtt.
Vágólapra másolva!

A kezdeményezés célja az volt, hogy több nő kapjon szerepet a filmiparban. Az idei Goya-díj jelöltjeinek 27 százaléka volt csupán a nő.

A spanyol filmakadémia alelnöke, Nora Navas beszédében elmondta, hogy

hiány van női filmesekből, és felhívta a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára is.

- mondta Navas.

Isabel Coixet rendező a nőknek ajánlotta a díjait, amelyek a legjobb film, a legjobb rendezés, és a legjobb adaptált forgatókönyv voltak és a La librería (A könyvesbolt) című alkotásárt nyerte azokat.

- mondta, és beszédében kitért arra is, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint 170 év szükséges a nemek közti béregyenlőség megvalósulásához.

A La librería főhőse egy bátor nő, aki az ötvenes évek Nagy-Britanniájában úgy dönt, hogy valóra váltja álmát. Elhagyja Londont és egy tengerparti városban nyit könyvesboltot. A Penelope Fitzgerald könyve alapján készült mozifilm főbb szerepeiben a brit Emily Mortimer és Bill Nighy láthatók.

A fesztiválon a Handia (Nagy) című film is tarolt: tizenhárom jelölésből tíz díjat nyert el.

A Goya gála történetében eddig összesen három filmnek sikerült ilyen eredményt elérnie. Jon Garano és Aitor Arregi filmje a 19. század elején Európa legmagasabb emberének, a 2,42 méter magas Joaquín Miguel Eleizegi, művésznevén az Altzo-i óriás történetét dolgozza fel.

A Goya-díjat 2018-ban 29 kategóriában osztották ki.

Több évtizedes pályafutásának elismeréseként Goya-életműdíjat kapott Marisa Paredes színésznő, aki az Oscar-díjas spanyol rendező, Pedro Almodóvar több filmjében volt főszereplő.

A legjobb európai film kategória nyertese a svéd Ruben Östlund lett The Square (A négyzet) című filmjével. Ez az alkotás a nem angol nyelvű kategóriában száll versenybe a magyar Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjével az Oscar-díjért.