A jövő érdekében meg kell védeni az országot és a nemzetet

Kósa Lajos
Máriapócs, 2018. február 3. Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter beszédet mond a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) önkormányzati tanácsának ülésén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei máriapócsi görögkatolikus zarándokközpontban 2018. február 3-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A keresztény, európai magyar jövő érdekében a magyaroknak meg kell védeniük a nemzetüket, az országukat, az identitásukat és a hitüket – jelentette ki Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) önkormányzati tanácsának ülésén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson szombaton.
Vágólapra másolva!

A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter az eseményen hangsúlyozta, hogy

a történelem arra tanította a magyarokat, hogy ki kell állniuk magukért és az igazukért, mert senki sem teszi meg ezt helyettük.

"Ha jól csináljuk a dolgunkat, akkor előbb-utóbb Európa is felébred, de ehhez hinni kell az igazságunk erejében" – fogalmazott a miniszter.

Kósa Lajos megjegyezte, az ország megvédésének ügyében hárommilliónál több magyar már a kormány mellé állt és egyre több európai nemzet ismeri fel a kereszténység védelmének fontosságát is.

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter Forrás: MTI/Balázs Attila

A máriapócsi görögkatolikus zarándokközpont nagytermében megtartott eseményen országos és megyei politikusok, tisztségviselők és polgármesterek előtt a miniszter beszédében kiemelte: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az országot fenyegető demográfiai katasztrófa folyamata megálljon, valamint lehetővé kell tenni azt, hogy a közösségekben mindenki dolgozzon. Ha ezt nem tesszük meg, akkor csak kisebb lépésekkel lehet fejlődni – mutatott rá.

A miniszter beszélt az önkormányzati adósságkonszolidáció fontosságáról és a Modern városok program jelenlegi állásáról is. Előbbiről szólva azt mondta, a helyhatóságok kormányzati segítséggel már megszabadultak 2010 előtti adósságaiktól, amivel az Orbán-kormány tehermentesítette a teljes önkormányzati rendszert.

Tovább kell azzal foglalkozni, hogyan lehet megteremteni Magyarországon egy stabil, önmagát finanszírozó önkormányzati rendszert, amire vonatkozóan vannak már javaslatok – mondta Kósa Lajos. Meglátása szerint a kisebb és nagyobb önkormányzatok között az adómegosztással lehetne valamilyen egyensúlyt teremteni, de a kormány az adókat biztosan nem fogja emelni.

Például a helyi iparűzési adó mértékének emelése a nagyvárosokkal ellentétben nem segít a kisebb falvakon – jelezte Kósa Lajos, hozzátéve,

a magyar gazdaság növekedésének ki kell termelnie azt a plusz forrást, amely az adóemelés nélkül is a rendszer konszolidációjára fordítható.

A határon túli területek gazdasági fejlesztésére irányuló programokkal kapcsolatban a miniszter azt mondta, meg kell vizsgálni, hogy az uniós projektek mellett el lehetne indítani összetettebb, a magyar-magyar települések közötti kulturális kapcsolatokat és az identitás erősítését szolgáló programokat. Ha ez nem megy az uniós pénzből, akkor a magyar kormánynak hazai finanszírozású, határokon átnyúló programokban kellene gondolkodnia.

Az KDNP önkormányzati tanácsának ülésen felszólalt többek közt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a KDNP alelnöke és Seszták Oszkár, a párt önkormányzati tanácsának elnöke is.