Frank Füredi: Önbizalomhiányos baloldal

Vágólapra másolva!
Önbizalmát vesztette a magyar baloldali ellenzék Frank Füredi szerint. A magyar származású világhírű szociológus professzor a Figyelőnek adott exkluzív interjújában elmondta, a magyar baloldal elveszítette a kapcsolatot a néppel, ezért kénytelen külföldről ötleteket importálni.
Vágólapra másolva!

Tragédia, hogy a hazai baloldal elveszítette az önbizalmát – mondta el a Figyelőnek adott exkluzív interjújában Frank Füredi. A magyar származású szociológus szerint a baloldaliak ahelyett, hogy megtanulnának a néppel beszélni, inkább a könnyebb utat választják, és Brüsszelben keresnek barátokat.

- hoz példát Frank Füredi.

A szociológus professzor az Európai Unióról is elmondta véleményét a hetilapnak. Füredi úgy véli,

az unió számára fontos, hogy a nemzeti értékek ne artikulálódjanak.

Mivel a németek úgy érzik, hogy nincs különbség országuk és Európa között, „így hajlamosak azt gondolni, hogy magasabb rendűek, mint a többi európai állam".

A Brexit kapcsán Füredi kifejti, nem biztos, hogy Nagy-Britannia a formális aktuson túl ténylegesen elhagyja Európát. A britek kilépésével valószínűleg azért mégiscsak nőni fog Németország szerepe, ugyanakkor a V4-es országok ellensúlyt is képezhetnek - jegyzi meg a professzor.

Füredi nagy potenciált lát abban, hogy a visegrádi együttműködés aktív szerepet játsszon az európai politikában - teszi hozzá.

Füredi szerint az Európai Unió saját legitimációja érdekében olyan új értékeket talál ki, mint a színesség, a diverzitás, a multikulturalizmus, holott „egy közösség önmagában attól nem lesz értékesebb, hogy más népek is tagjai" - jegyzi meg.

A bevándorlók ráadásul nem akarnak asszimilálódni, mert ez mára szitokszóvá vált.

Az egyetemi tanár szerint az asszimiláció hiánya azért probléma, mert egy ország állampolgárainak hasonló értékeket kell vallaniuk.