OLAF-vizsgálat: a közvilágítási programot a Gyurcsány-Bajnai kormányok találták ki

Kovács Zoltán
Kovács Zoltán, kormányszóvivő
Vágólapra másolva!
Az OLAF levele a Bajnai-kormány idején elindított, és később is folytatódott közvilágítási program pályázati felhívásait érinti - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő azzal a hírrel kapcsolatban, hogy az OLAF most újra vizsgálatot kér az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós pénzügyi forrásokat felhasználó közbeszerzésekkel kapcsolatban. A magyar hatóságok egyébként már vizsgálták az ügyet, és semmilyen bűncselekményre utaló jelet nem találtak. A korábbi ügy felmelegítése egyértelműen politikai célokat szolgál. 
Vágólapra másolva!

Magyarországon 2004 óta van lehetőség a közvilágítás fejlesztésére uniós forrásból. Kovács Zoltán kormányszóvivő nyilatkozatában emlékeztetett:

az OLAF vizsgálata a Bajnai-kormány idején elindított, és később is folytatott közvilágítási program pályázati felhívásait érinti.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Ezeket a magyar hatóságok az OLAF felvetéseit is figyelembe véve, 2015-16-ban egyszer már vizsgálták. Az OLAF sajtóhírek szerint most megint jelentést küldött a magyar ügyészségnek, és azt javasolja, hogy tegyenek jogi lépéseket.

A Gyurcsány és Bajnai kormány találta ki

Az OLAF tehát olyan pályázati felhívásokat vizsgál, amiket még a Bajnai-kormány, illetve a Gyurcsány-kormány irányító hatóságai indítottak el. (2008/510, 2009/520/A, 2009/530/A, illetve hasonló módon meghirdetett 2012/550/A és 2012/550/K programok). Tehát a közvilágítási programokat nem az Orbán-, hanem a Gyurcsány-Bajnai kormányok találták ki, és indították útnak.

Az önkormányzatok folytatták le a közbeszerzési eljárásokat, és ezek minden esetben határidőre meg is valósultak. Az ellenzék ezeket a programokat csak az után kezdte el támadni, hogy az egyik kivitelező cég tulajdonosa a miniszterelnök veje lett. Érdekes módon előtte ezek a programok zavartalanul folytak, és senkit nem érdekeltek.

Nem történt bűncselekmény

Az előző országgyűlési választás során is támadták a közvilágítási programokat, főleg Jávor Benedek és köre tett feljelentéseket a magyar hatóságoknál és az OLAF-nál egyaránt. Az ügyészség 2015-2016-ban a Nemzeti Nyomozóirodával együtt nyomozást folytatott. A nyomozás során az OLAF észrevételeit is figyelembe vették, hiszen az OLAF elküldte a Jávor Benedek és a Hadházy-féle papírokat és hangfelvételeket az ügyészségnek. Volt találkozó az OLAF és az ügyészség között is.

Az ügyészség a nyomozást végül bűncselekmény hiányában lezárta.

Az OLAF most azzal az ürüggyel hozza vissza a témát, hogy több önkormányzatra terjesztette ki a vizsgálatot. Természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy politikai szándék lehet-e az ügy mögött? A miniszterelnök veje egyébként a cégét az első támadások után már eladta. Ez az ellenzéket nem zavarja, folyamatos ellenzéki támadások tárgya azóta is a miniszterelnök és a családja.

Valamiért nagyon sürgős lett az OLAF-nak

Információink szerint az ügy az elmúlt egy hónapban hirtelen nagyon sürgős lett az OLAF számára. Meg sem várták az érintettek összes észrevételét, villámgyorsan lezárták a vizsgálatot, gyaníthatóan azért, hogy a kampány témájává tudják tenni újra a közvilágítási kérdéseket. Pedig az ügyet egyszer már vizsgálták. Viszont, ha az OLAF ajánlást tesz, akkor azt az ügyészségnek ki kell vizsgálnia. Mivel a vizsgálat legalább három hónapot igénybe vesz, de lehet, hogy akár egy évbe is belekerül, amíg 17 önkormányzat képviselőit meghallgatják, így a választási kampány alatt ezt nem lehet érdemben lezárni.

Ez ürügyet szolgáltathat majd arra, hogy az ellenzék sorozatosan ebben az ügyben tartson sajtótájékoztatókat.

Természetesen visszafizetésről sincsen szó, hiszen az OLAF ajánlásai nem bírnak kötelező erővel az ajánlással érintett szervezetekre (akár a bizottság főigazgatóságaira) nézve, ezek saját hatáskörben, a rendelkezésükre álló információk alapján dönthetnek arról, hogy milyen további intézkedéseket tesznek.
Ezt követően, a bizottság döntése szerint az OLAF ajánlásában foglaltakkal kapcsolatban a tagállam és a bizottság között egyeztetés kezdődhet, amelynek során a tagállamnak van lehetősége az OLAF megállapításaira vonatkozóan észrevételeket tenni, vagy azokat akár vitatni.

Elégedettek az önkormányzatok

Az önkormányzatoknál elégedettek a programmal, ez a program 35 város közvilágításának megújítását segítette elő. A legkorszerűbb LED-es technológiát alkalmazták, ami jelentős energiaspórolást, így költségmegtakarítást hozott az önkormányzatoknak.

A pénz nem tűnt el, időben megvalósultak a programok,

és információink szerint a kivitelezési árakat sem lehetett túl magasnak nevezni, hiszen más cégek is az ELIOS-hoz hasonló árak mellett valósították meg a közvilágítás korszerűsítését.