Lecsapott a brutális vihar a Balatonra és Budapestre

Vágólapra másolva!
Óriási vihar van Budapesten és a Balatonon is. Erős, viharos szél fúj, és több helyen szakad az eső, óriási villámok mellett. A Nagykörúton fa dőlt az autókra, emiatt a 4-6-os villamos se jár. 
Vágólapra másolva!

Délnyugatról brutális vihar érkezett Magyarországra.

Forrás: Origo

Először a Balatonra csapott le, nem sokkal később elérte Budapestet is.

Vihar a Balatonnál:

Egyre több helyen van heves zivatar, illetve felhőszakadás, jégeső.

Veszprémben szinte úsztak az autók az úton:

A Nagykörúton fa dőlt az autókra, egyik olvasónk küldött róla képeket. Ő még el tudott alóla hajtani, de mögötte egy terepjáró már nem. Olvasónk szerint a kocsi vezetője nem sérült meg. A tűzoltók dolgoztak azon, hogy a faágakat eltüntessék, addig a villamos sem járt. Nagyjából egy óra múlva sikerült letisztítani a körötat, ezért újra megindulhatott a forgalom.

Fotó: olvasónk/Turza Milán

A történtekről az olvasónk videót is készített:

Néhány óra alatt óriási lehűlés történt, míg délután 33-34 fok volt, most 27 fog van.

A Köpönyeg.hu azt írja, Dunaújvárosban annyi jégeső esett, hogy rövid időre fehérre változott minden.

Újabb kidőlt fákról ír a katasztrófavédelem. A honlapjuk szerint az országon átvonuló vihar miatt kidőlt fákhoz és leszakadt villanyvezetékekhez riasztják őket több megyében is. Mohácson fa dőlt az úttestre, és egy kocsira is. Tamásiba, Gyönkre, Kakasra, Dombóvárra és Zombába is riasztották a tűzoltókat. A letört faágak villanyoszlopokra dőltek, az autósok ezeken a helyeken nem is tudtak haladni. Ott motoros láncfűrészre is szükség volt. Fejér megyéből is több bejelentés érkezett viharkárok miatt. Dunaújvárosban, Berhidán, Cecén és Polgárdiban is dolgoznak a tűzoltók. Somogy, Veszprém és Bács-Kiskun megyét is érintette a viharos erejű szél és a jelentős mennyiségű csapadék.

Az országban több helyen, így Balatonkenesén is több mint 101 kilométer/órás szél fúj.

A Blikk azt írja, sokan nem vették figyelembe az előrejelzéseket, és gyakorlatilag az utolsó pillanatokban kapkodták össze a ruháikat a Balatonnál, mielőtt mindent elvitt volna a vihar. Ezt a felvételt a badacsonytomaji strand webkamerája készítette:

Ezt a videót pedig a FEOL.hu tette ki. Ezen jól látszik, hogy Fejér megyében a 8-as főúton délután az autósok gyakorlatilag alig láttak.

Ez a videó pedig Budán készült, közvetlenül az után, hogy elkezdett szakadni az eső:

A Köpönyeg.hu információi szerint már a Tiszántúlt is elérte a vihar.

A BKK a közösségi oldalán közölte, hogy a 3-as villamos helyett fakidőlés miatt a Határ úti végállomás és az Ecseri út között pótlóbuszok járnak.

A 80A és a 81-es troli helyett szintén pótlóbusz közlekedik a Keleti pályaudvar és az Örs vezér tere között, és a Libegő sem üzemel a rossz időjárás miatt.

A 87-es, a 187-es és a 287-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Kamaraerdei út 11. és a Kamaraerdei Ifjúsági Park megállót, mert egy fa dőlt az úttestre a Kamaraerdei úton.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmában is fennakadásokat okoz a vihar,

a Lufthansa, a British Airways, az Aegean és az Iberia egy-egy járata is késik, mert a rossz időjárás miatt nem tudnak landolni.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy

több mint 200 esethez riasztották a tűzoltókat.

A legtöbb gondot a viharos erejű szél okozta, a tűzoltókat leszakadt faágak, kidőlt fák miatt riasztottak, a fővárosban, a 4-es és 6-os villamos vonalán felsővezeték-szakadás miatt kellett segédkezni. Több helyen a hirtelen lezúduló esővíz okozott gondokat, de személyi sérülésről nem érkezett jelentés.