Továbbzuhant az ellenzéki vezetők népszerűsége a választás óta

Vágólapra másolva!
A kormánypártok támogatottsága továbbnőtt az elmúlt időszakban a Medián legfrissebb kutatása szerint. A Magyar Hírlap arra emlékeztet, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség 12 éve, megszakítás nélkül a legnépszerűbb párt Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A Medián legújabb kutatása szerint április 8-a óta nőtt a Fidesz támogatottsága.

Emellett az ellenzék támogatottsága nemcsak a pártok szintjén, hanem a politikusaik között is visszaesett.

Feltehetően a súlyos pártviszályok következtében az LMP járt a legrosszabbul, Szél Bernadett népszerűsége 39-ről 25-re, Hadházy Ákosé pedig 34-ről 26 százalékpontra csökkent a választás óta.

A Párbeszéd vezető arcainak a népszerűsége is megtépázódott: Karácsony Gergely és Szabó Tímea kedveltsége 6-7 százalékponttal lettek kevésbé kedveltek, mint a választás előtt.

Az MSZP esetében sem történt másként: Kunhalmi Ágnes 32-ről 28 százalékra rontott, Mesterházy Attila 24, Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke 20 százalékon áll.

A Jobbiknak sem kedvezett, hogy korábbi két legnépszerűbb politikusukat veszttették el. Vona Gábor háttérbevonulásával, valamint Dúró Dóra kizárásával került nehéz helyzetbe az egykori radikális párt. Akik maradtak, finoman szólva sem döntöttek népszerűségi csúcsokat: Sneider Tamás elnöknek 25, helyettesének, Gyöngyösi Mártonnak mindössze 19 százalékos a kedveltsége.

A legkedveltebb politikus listáján a következőképpen alakult a sorrend, hatalmas Fidesz-dominanciával:

  • Áder János köztársasági elnök
  • Orbán Viktor miniszterelnök
  • Varga Mihály pénzügyminiszter
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
  • Tarlós István főpolgármester

A Magyar Hírlap közben arról is ír, hogy 12 éve folyamatosan a Fidesz-KDNP vezeti a közvélemény-kutatásokat. A lap kiemeli továbbá a ZRI Závecz Research kutatását, ami szerint a teljes népességen belül a kormánypártoknak több szavazójuk van, mint az utánuk következő négy parlamenti pártnak együtt.