Hamarosan a NAV is vizsgálódhat a Jobbiknál

VOLNER János; STUMMER János; Z. KÁRPÁT Dániel; SNEIDER Tamás; BANA Tibor; APÁTI István; GYÖNGYÖSI Márton; HEGEDŰS Lorántné; JAKAB Péter
Budapest, 2018. május 12. Sneider Tamás, a Jobbik új elnöke (k), Gyöngyösi Mártont elnökhelyettes (b4), Bana Tibor (b), Hegedűs Lorántné (b2), Apáti István (b3), Z. Kárpát Dániel (j3), Stummer János (j2) és Volner János alelnökök, valamint Jakab Péter szóvivő (j4) a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2018. május 12-én. MTI Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, újabb súlyos jogi következménnyel kell szembenéznie a Jobbiknak a Simicska plakátcégeivel kötött csalárd szerződések, értsd a párt eddigi legsúlyosabb korrupciós botránya miatt. A Figyelő arról számol be, hogy várható, hogy az adóhatóság is vizsgálódni fog a sokszorosan meghasonlott párt háza táján adóhiány miatt. Ez amiatt állhatott elő, mivel vélhetően nem valós értéken szerepelnek a Jobbiknál a plakátcégekkel kötött szerződések, a kiállított számlák. A jog ugyanis a vállalkozóknál ismeri és bünteti is a nem valós piaci áron történő számlázást, amely immár – a tiltott támogatás fogalma alapján – a politikai szervezetekre is érvényes. Így a NAV-vizsgálat is tetézheti a bajt a Jobbiknál, amellett, hogy tiltott párfinanszírozás miatti 662 milliós büntetést kapott az ÁSZ-tól, és a párt most éli át eddigi legnagyobb politikai válságát is.
Vágólapra másolva!

Mint ismeretes az Állami Számvevőszék tiltott támogatást állapított meg a Jobbiknál, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó plakátcégekkel – a MAHIR-rel, valamint a Publimonttal - kötött szerződések miatt.

így a Magyar Államkincstár nem fizet ki nekik 331 millió forint szubvenciót, a szervezet pedig köteles visszafizetni az állam számára annak értékét. Emellett ezzel megegyező összeggel csökkenteni kell a párt dotálásának értékét, így összesen 662 milliós tétel sújtja a Jobbikot.

Budapest, 2018. május 12. Sneider Tamás, a Jobbik új elnöke (k), Gyöngyösi Márton elnökhelyettes (b4), Bana Tibor (b), Hegedűs Lorántné (b2), Apáti István (b3), Z. Kárpát Dániel (j3), Stummer János (j2) és Volner János alelnökök, valamint Jakab Péter szóvivő (j4) a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2018. május 12-én. MTI Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton

Ha ez nem lenne épp elég probléma a még megmaradt jobbikosok számára, a Figyelő értesülései szerint a párton belül már arra is számítanak, hogy hamarosan az áfakérdést is vizsgálni fogja a NAV.

A Figyelő arról ír, hogy A NAV tavaly mindkét, Simicskához köthető plakátcégnél dokumentumokat foglalt le, és ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás ügyében vizsgálatot is indított a MAHIR-nál.

A Magyar Idők azt írta: a hatóság szerint Vona pártjának a támogatásával 75 millió forintos adókülönbözete keletkezett a cégnek.

Így nagyon úgy tűnik, hogy a Simicskával kötött, és a Jobbik számára rendkívül előnyös szerződések súlyosan megbosszulhatják magukat. Mint ismeretes a Jobbik utólagos törlesztéssel, részletfizetési lehetőséggel 1100 reklámeszközt kapott a MAHIR Citypostertől és a Publimonttól.

Simicska Lajos Forrás: EchoTV

Mindezek mellett a Jobbik jelenleg éli át az eddigi legsúlyosabb politikai válságát, amit nyugodtan nevezhetünk a párt szakadásának is, hiszen tömegével szűntek meg az alapszervezetek és léptek ki tagok a meghasonlott és most már baloldalra kacsintgató, Vona bábjaként funkcionáló pártvezetés miatt.

Múlt hétvégén pedig elstartolt a Jobbikból kiábrándult tömegek új mozgalma Mi Hazánk néven, élén a pártból kiebrudalt Toroczkai Lászlóval és Dúró Dórával.