Enyhítettek a fiát szíven szúró, jánoshalmi apa büntetésén

Vágólapra másolva!
Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a Kecskeméti Törvényszék ítéletét a K. J. ellen gyilkosság miatt indított perben. Az 53 éves férfi büntetésének tartamát 10 év börtönről és 10 év közügyektől eltiltásról 8 év 6 hónap börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra csökkentette.
Vágólapra másolva!

K. J. Jánoshalmán lévő házában együtt lakott feleségével és három gyerekükkel, köztük K. Z. sértettel. A családra jellemző volt, hogy nézeteltéréseiket erőszakosan rendezték. A férfiak rendszeresen sokat ittak, ilyen állapotban pedig sokszor össze is verekedtek, kétszer feljelentés után bírósági ítélettel zárultak a történetek.

2016 márciusában

ifj. K. J. veszekedés közben mellkason szúrta édesapját,

a friss ügyben gyilkossággal vádolt jánoshalmi apát, akit súlyos, életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba. Tettéért a fiát 2 évre, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték életveszélyt okozó testi sértés miatt. A fiatalkorú K. A., a vádlott másik fia 2016 szeptemberében egy faléccel többször megütötte testvérét egy veszekedés közben.

K. S. a kórházban halt bele többszöri koponyasérülésébe. K. A.-t 4 évre a fiatalkorúak börtönébe küldték.

Részegen verekedtek egymással

2017. február 15-én délelőtt a 29 éves K. Z. barátnője és ismerősei társaságában a jánoshalmi házban borozott, tévét nézett és zenét hallgatott. Több liter bort megittak már, amikor K. Z. apja, K. J. részegen hazaért a munkából. Ebéd után a családapa kerékpárral ment borért. Több üveggel is hozott, amiből egyet a szobában lévőknek adott, egyből pedig ő ivott a konyhában.

Fia, K. Z. ismeretlen mennyiségű és fajtájú kábítószert is fogyasztott.

Délután 4 óra után szinte mindenki elhagyta a házat. Csak az apa, a fia és még egy ember maradt bent. A „közepes fokban ittas sértett”, vagyis K. Z. kiment konyhába, ahol a két férfi nem tudni, min, de összeveszett egymással. Össze is verekedtek. A jánoshalmi apa felkapott a konyhaasztalról egy kést, amit akkor is a kezében tartott, amikor kiléptek a házból. Eközben folyamatosan ütötték-verték egymást.

Az udvaron is folytatták a verekedést.

A fiú arcon vágta és lábon rúgta az apját. Erre az apa mellkason szúrta a fiát, aki néhány lépést hátrált, majd összeesett, és elájult. Elvesztette az eszméletét.

Az egésznek a szemtanúja volt K. A., aki azonnal hívta a mentőket.

A jánoshalmi apa a küszöbön ült egy ideig, majd visszament a konyhába, letörölte a kést, visszatette az asztalra, és az udvaron várta, hogy a rendőrök megérkezzenek.

Az áldozatot még megpróbálták újraéleszteni, ami nem sikerült nekik, a férfi a helyszínen meghalt.
Az apja semmit sem tagadott le, sőt, beismerő vallomást tett, és azzal védekezett, hogy a fia támadt rá részegen. Azt mondta, ütötte-verte, meg is rúgta, miközben azt kiabálta, hogy megöli. Ő nem tett mást, csak védekezett.

Enyhébb ítélet született

2018. április 18-án K. J.-t bűnösnek találta a Kecskeméti Törvényszék a gyilkosságban, amiért 10 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott jogos védelmi helyzetre hivatkozással felmentés, ügyvédje pedig a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést. Így került az ügy a Szegedi ítélőtáblára. Másodfokon úgy ítélték meg, hogy

8 és fél évet töltsön börtönben, és 8 évig ne vehessen részt a közügyekben,

– olvasható a Szegedi Ítélőtábla Origónak küldött közleményében.

Az ítélet jogerős.