Folytatódik a francia lázadás Macron ellen - videó

párizs tüntetés 2018 december 1
Demonstrators throws metal barriers during a protest of Yellow vests (Gilets jaunes) against rising oil prices and living costs, on the Champs Elysees avenue in Paris on December 1, 2018. - Thousands of anti-government protesters are expected today on the Champs-Elysees in Paris, a week after a violent demonstration on the famed avenue was marked by burning barricades and rampant vandalism that President Emmanuel Macron compared to "war scenes". (Photo by Lucas BARIOULET / AFP)
Vágólapra másolva!
Folytatódik a sárgamellényesek két hete kezdődött lázadása Franciaországban Emmanuel Macron ellen. Az interneten szerveződött civil mozgalom a francia elnök dilettáns gazdaságpolitikája és megszorító intézkedései ellen tiltakozik. Ahogy azt megírtuk, Macron hibás döntései olyan társadalmi rétegeket hoztak össze, akik eddig soha nem mentek egyszerre az utcára. 
Vágólapra másolva!

Az első összecsapások már reggel megtörténtek. A tüntetők sárga festékes palackokkal dobálták a rendőröket, akik könnygázzal oszlatták a tömeget. Többen barikádokat emelnek a Champs-Élysées-n. A rendőrök már hat embert őrizetbe vettek – írja a Le Figaro.

Forrás: AFP/Alain Jocard

A Champs-Élysées reggel hat óra óta van lezárva. A tüntetők a sugárúton vonultak végig, és egy részük a Place de l'Étoile-on át akarta törni a rendőrkordont, amire a rendőrök könnygáz és vízágyúk bevetésével válaszoltak. A tömeg szétoszlott, és helyenként kukákat borított fel, illetve gyújtott meg. A rendőrök legkevesebb 24 embert őrizetbe vettek - írja az MTI.

A sárgamellényeseknek országosan ez a harmadik nagy tüntetése, egyébként november 17. óta tartanak demonstrációkat különböző helyeken az ország útjain. Az egy héttel ezelőtti párizsi tüntetés már erőszakos volt. Pénteken kudarcba fulladt a sárgamellényesek két képviselőjének tárgyalása Édouard Philippe miniszterelnökkel.

A sárgamellényesek tüntetése mellett szombaton Párizsba demonstrációt hirdetett meg a CGT szakszervezet is, valamint várható egy tüntetés a külföldi diákok kiadásainak emelése ellen. A rendőrség mintegy 5 ezer tagját vezényelte ki szombaton a fővárosi utcákra, és további 5 ezret vidéken.

A francia belügyminiszter, Cristophe Castaner reggel meglátogatta a rendőröket, hogy köszönetet mondjon neki, azért, mert „megvédik a tüntetőket, megvédik a párizsiakat és a turistákat”.