Így rombolták le a kommunisták a Nemzeti Színházat

A Nemzeti Színház bontási munkálatai
Vágólapra másolva!
Ma sem lehet tudni pontosan, hogy ki adott parancsot a Nemzeti Színház épületének lerombolására, de Kádár János és Aczél György mellett Major Tamásnak is komoly szerepe lehetett benne - írja a Pesti Srácokban közölt írásában Mező Gábor kutató. Az épület elpusztítása nagy örömet okozott az MSZMP-n belül, a rombolásban részt vevő katonák között jókora jutalmat osztottak szét.  
Vágólapra másolva!

Az épület lebontását Kádár János, Aczél György és Major Tamás is pártolta, hiszen a "múltat végképp el kell törölni", ennek része volt a színház felrobbantása is - írja Mező Gábor. Rengeteg tiltakozó levél, beadvány érkezett a színház megmentése érdekében, de az ellenállás reménytelen volt.

A robbantás napjára így emlékezett vissza Őze Lajos:

A felrobbantott Nemzeti Színház. Forrás: MTI/Fényes Tamás

Raksányi Gellért, a Nemzeti Színház egykori kiváló művésze szerint Major Tamás is támogatta a pusztítást, avultnak nevezve a színházat - ezt Ablonczy László,a Hitelben megjelent tanulmányában írta meg. Majort 1965 áprilisában,

nem sokkal a robbantás előtt kitüntették a Munka Érdemrend arany fokozatával,

ami üzenetértékű volt, az események tükrében. A szocialista humanizmus nevében eltüntették az egykori Nemzeti Színházat.

Major Tamás az 1940-es években. Forrás: MTI/Várkonyi László

A Pesti Srácok feleleveníti, hogy milyen kéjes örömmel lubickolt a Nemzeti Színház lerombolásának hírében a kommunista ál-értelmiség. A rendszer "vicclapja", a születésétől, 1945-től a kommunisták bosszúhadjáratának minden célpontját - a kulákságot, a svábokat, a papokat a keresztényeket vagy bárkit - gátlástalanul lejárató Lúdas Matyiban Rácz György, tehetségtelen rendező és dramaturg poénkodott élvezettel azon, hogy sokan ereklyéket vittek el a nemzet színházából.

– írta 1965.április 22-én, ezzel világossá téve, mi volt a baja a Nemzetivel. Rácz György egyébként sok helyen próbálkozott, a hatvanas évek elején még színigazgató is volt rövid ideig, a három év alatt megbukó Tarka Színpad nevű hakniszínházban, amiről legyen elég annyi, hogy üzemeltetője a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat volt. Elgondolni sem tudjuk, milyen darabját küldhette el a Nemzetinek. (Bár a drámaírás az előző rendszer sok újságíró-kegyeltjének, gátlástalan talpnyalójának volt a szenvedélye - még Havas Henrik is próbálkozott, igaz, nem akadt színház, amelyik bemutatta volna "alkotását".)

Ünnepelt a szolgálatait az állambiztonságnak felajánló Ungvári Tamás is, aki a Tükörben készített interjút hősével, Major Tamással. Ebből többek között az derült ki, hogy nem kell bánni a Nemzeti lerombolását, mert a Nemzeti maga Major, akit konkrétan az Úr hangjának nevez (kapva Az ember tragédiája aktuális szereposztása nyújtotta alkalmon). Major ekkor végigturnézta a kommunista propagandát, a Magyar Televízióban Szepesi Györgynek beszélt a Nemzeti lerombolásáról (sok lehetőség nem volt, sőt... a beszervezett Szepesi György mellett maradt volna még az agitpropos hadnagy, Vitray Tamás, aki a legvéresebb ávós tombolás időszakában rákosista hírszerző iskolát végzett, ahogy azt a Pesti Srácok tényfeltáró írása nyomán az Origo is megírta).

A teljes cikket itt érhetik el, az ÁVH vezetője által mozgalmárnak kiképzett Major Tamásról írt portrénkat, amelyet Sztankay Ádám készített, itt találja.