Orbán Viktor: A visegrádi csoport jelenti Európa jövőjét

ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
Prága, 2018. november 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Andrej Babis cseh miniszterelnök sajtótájékoztatója Prágában 2018. november 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
A visegrádi csoport jelenti Európa jövőjét – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Barrandov cseh kereskedelmi televízióban péntek este sugárzott interjújában.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy a visegrádi országokban a gazdasági növekedés üteme kétszer akkora, mint az európai uniós átlag, és jelenleg a visegrádi csoport az összeurópai gazdasági növekedés motorja.

– mondta a kormányfő, aki pénteki hivatalos csehországi látogatása alkalmával nyilatkozott a Barrandov televíziónak.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Andrej Babis cseh miniszterelnök sajtótájékoztatója Prágában 2018. november 30-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A visegrádi csoport esetleges bővítésének felvetését Orbán Viktor „nehéz kérdésnek” minősítette, és azt mondta, a magyar álláspont az, hogy meg kellene őrizni a csoport jelenlegi formáját, de érdemes „speciális kapcsolatokat” kiépíteni a szorosabb együttműködés iránt érdeklődő országokkal.

– mondta a magyar kormányfő a migrációs problémákat firtató kérdésekre adott válaszában.

Szerinte Európa jelenleg két táborra oszlik ebben a témában: az egyik országcsoport befogadná a migránsokat, és elfogadja, hogy fokozatosan megváltozzon az ország karaktere, míg

a másik csoport, amelybe Magyarország és Csehország is tartozik, ezt nem hajlandó elfogadni, és védeni akarja az európai kultúra hagyományos, keresztény értékeit.

A miniszterelnök szerint Európában jelenleg hatalmi harc folyik, és a jövő májusi európai parlamenti (EP-) választások nagyon fontosak, mert Európa jövőjéről kell dönteni.

– mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt is mondta, Andrej Babis cseh kormányfőben jó partnerre talált, akinek érdekes gondolatai vannak, és akivel nagyon jól együttműködnek a V4-ek érdekeinek érvényesítésekor az Európai Unióban.

„Magyarország és Csehország kapcsolata több mint szövetségesi, baráti” – mondta Orbán Viktor az interjúban, és leszögezte, hogy Budapestnek érdeke a minél szorosabb magyar-cseh együttműködés.