Már megint veszekszik az ellenzék, most éppen a főpolgármesterség miatt

Gyurcsány Ferenc 2017. május 1. DK
Vágólapra másolva!
Öt hónappal az áprilisi országgyűlési választás után a Magyar Ellenzéki Pártok ismét megmutatták, hogy senki nem tud úgy veszekedni a világon, mint ők. Teljes az egyetértés abban, hogy nem értenek egyet!
Vágólapra másolva!

Eljutottunk oda, hogy a magyar ellenzék már minden gond nélkül, simán leköröz veszekedésben egy tányércsata utáni, válófélben lévő házaspárt is. Történt, hogy maximálisan jóindulattól vezérelve, messzemenőig békítő szándékkal az ATV körbekérdezte arról a Magyar Ellenzéki Pártok vezetőit, kiben, kikben gondolkodnak főpolgármester-jelöltként a jövőre esedékes önkormányzati választáson. Az eredmény a legkevésbé sem nevezhető előremutatónak, hiszen

olyan nagy egyet nem értés bontakozott ki a Magyar Ellenzéki Pártok között, hogy ember legyen a talpán, aki kibogozza, miben nem értenek egyet a felek.

Mert, hogy miben igen, az a napnál világosabb = 0. Nézzük ki, hogyan vág neki az újabb hatalmas bukásnak.

Demokratikus Koalíció (DK)

Gréczy Zsolt korábban a Magyar Időknek beszélt arról, még nem úszott el a lehetőség, hogy egy ember mögé álljanak be.

Gréczy Zsolt DK-szóvivő szerint még nem úszott el a lehetőség, hogy egy ember mögé álljanak be Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Most a politikus azt mondta az ATV-nek, jó lenne, ha egy győzelemre képes, közös jelöltet állíthatnának. A kérdésre, hogy egy esetleges megegyezés hiányában, állítanának-e önálló jelöltet, Gréczy Zsolt kitérő választ adott.

Magyar Szocialista Párt (MSZP)

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője szerdán az ATV vendége volt, ahol elmondta, szívesen lenne főpolgármester-jelölt, szeretné, ha az ellenzéki pártok beállnának mögé. Szerényen hozzátette, hogy szerinte akkor simán nyerhető lenne a választás. Elárulta, nem lépne vissza a Hír TV-ből éppen kirúgott és ezzel egy időben a főpolgármesteri címet megcélzó Puzsér Róbert javára, ha egy előválasztáson népszerűbb lenne, mint ő.

Horváth Csaba négy év után ismét kimondta: szívesen lenne főpolgármester-jelölt, vele nyerhető a választás Fotó: Bielik István - Origo

A szocialista Molnár Zsolt most elmondta, hogy a fővárosi szocialisták az előválasztást támogatnák, amelyet már korábban is felvetettek. A szocialisták fővárosi elnöke szerint az lenne a korrekt, ha egy ilyen előválasztást még idén, vagy a jövő év elején megtartanának.

Párbeszéd

Karácsony Gergely, a párt társelnöke, Zugló vezetője hétfőn az ATV-nek azt mondta, nem szokott bejelentkezni sehová, de adott esetben a főpolgármesterséget szívesen csinálná. Horváthal szemben a politikus beállna Puzsér mögé, ha kiderülne, hogy a Hír TV-től a napokban kirúgott újságíró népszerűbb lenne nála.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke szívesen lenne az ellenzék főpolgármester-jelöltje, bár nem szeret bejelentkezni sehová Fotó: Polyák Attila - Origo

A párt válasza egyelőre nem futott be az atv.hu-hoz.

Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik)

A levegővétel nélkül balratolódó Jobbik is válaszolt az ATV kérdéseire: Mirkóczki Ádám, szóvivő elmondása szerint az alapelvük az, hogy ahol csak tudnak, ott indulnak, ez alól a főpolgármester-jelöltség sem kivétel. Hozzátette, hogy a párt anyagi helyzete miatt szigorúbb feltételek alapján döntenek, hol fognak indulni. Majd szigorúan főváros-kritikus megközelítésből úgy fogalmazott: a 2 millió lakosú

Óriási felfedezés.

Ismert, a Jobbik több választást is kibekkelt anyagi problémákra hivatkozva, többek között a józsefvárosi polgármester-választást.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője szerint Budapestnek van jelentősége, ezért a párt anyagi problémái ellenére elképzelhető, hogy indítanak önálló jelöltet Forrás: MTI/Kovács Tamás

Lehet Más a Politika (LMP)

Kanász-Nagy Máté két lehetőséget vázolt fel az ATV-nek: saját jelölt, vagy egy politikától független, de közéleti tevékenységgel aktívan foglalkozó jelölt támogatása. Persze nem feltétlen Puzsér Róbertet, hanem a hozzá hasonló figurákat értette ezalatt, tette hozzá.

Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára elárulta, vagy önálló jelöltjük lesz, vagy beállnak egy független szereplő mögé Forrás: Facebook

Következtetés

Két nagyon fontos megállapítást lehet tenni a történtek kapcsán:

  • öt hónappal az áprilisi országgyűlési választás után a Magyar Ellenzéki Pártok ismét megmutatták, hogy senki nem tud úgy veszekedni a világon, mint ők.
  • a viccpártok, azaz a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt véleménye már nem is mérvadó a kérdésben

A Magyar Ellenzéki Pártoknál továbbra is teljes az egyetértés abban, hogy nem értenek egyet.