Mélypont az LMP-ben: senki nem akar női társelnök lenni

Demeter Márta; Szél Bernadett
Budapest, 2017. december 12. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje (j) sajtótájékoztatót tart az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2017. december 12-én. Mellette Demeter Márta, a párt országgyűlési képviselője. MTI Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Felmerült az LMP-ben, hogy a jövőben elnöki, és ne társelnöki rendszer legyen, mivel nem tolonganak a jelentkezők a párt nemrég lemondott korábbi társelnökének posztjáért – írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Nehéz örökséget vesz át az, aki az LMP női társelnöki posztjára jelentkezik egy pártbeli forrás szerint, aki azt is hozzátette, hogy nem tolonganak a jelentkezők. A pártnak viszont legkésőbb október közepéig új vezetőt kell választania, ami az őszi kongresszuson meg is fog történni – tette hozzá Kanász-Nagy Máté. A párt szóvivője hozzátette,

az LMP-ben két koncepció létezik, az egyik a társelnöki pozíció megtartása, a másik az elnöki rendszer bevezetése.


Kanász-Nagy szerint meg kell vizsgálniuk a társelnöki rendszer tapasztalatait, de elmondása szerint érdemes megnézni az elnöki rendszer adta lehetőségeket, bár ezt egyelőre nem tervezik. Kérdés viszont az, hogy mi lesz akkor, ha nem jelentkezik senki a társelnöki pozícióra.

A sokak szerint az MSZP-ből átigazolt Demeter Márta lehetne az esélyes a posztra, de egyelőre nem reagált a felvetésre.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Az LMP-ből sokan nem tartják egyébként szerencsésnek a társelnöki struktúrát, ez ugyanis lehetőséget ad a felelősség ide-oda tologatásához, ami a párt működésének hatékonyságát is nehezíti. Ehhez a táborhoz tartozik például Ungár Péter. A struktúra megváltoztatása azonban nem olyan egyszerű, mivel háromnegyedes többségre van szükség hozzá, ami nincs meg.

A társelnökök jogkörének szélesítésére már Szél Bernadett is felhívta korábban a figyelmet, amikor Sallai R. Benedekkel, a párt korábbi titkárával konfliktusba keveredett, és a titkár megakadályozta az elnökségi ülés összehívását. A társelnöki rendszer ellen az is szól, hogy az inkább kommunikációs szerep, mintsem irányítói.

A jelenlegi társelnök, Keresztes László Lóránt szerint is nonszensz, hogy a titkárnak több jogosultsága van, mint a társelnököknek, ennek ellenére ő a társelnöki rendszer híve, és szívesen dolgozott volna tovább Szél Bernadett-tel. Információk szerint a lemondott társelnöknek továbbra is nagy a pártban a támogatottsága, és van akkora befolyásoltsága, hogy a háttérből is meghatározó szerepet töltsön be.