Az MSZP-SZDSZ kormányok mintegy százszor használtak katonai repülőgépeket

Az Airbus egyik A319-es gépe Csehországban
Vágólapra másolva!
Teljesen szabályszerű és nemzetközileg bevett gyakorlat, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a külföldi utazásai egy részében a honvédség repülőjével utazik. Korábban az MSZP-SZDSZ kormányok mintegy százszor vették igénybe a honvédség segítségét az utazásokhoz. Régiónkban és a világban is bevett gyakorlat, hogy a hadsereg üzemelteti a kormánygép(ek)et.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki médiumok egy újabb gumicsontot vettek elő a nyári uborkaszezonban. Az érintetteknek a legfőbb baja most, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miért utazik a honvédség Airbus A319-es típusú gépével. Persze a valóság hidegen hagyja az ellenzéki propagandaoldalakat, pedig külföldön is teljesen bevett dolog, hogy a kormányfő a honvédség gépét használja utazásra.

Az Origónak világosan megírta a kormány, hogy a honvédelmi tulajdonú gépek felhasználásában az utóbbi években nem történt változás, a katonai feladatú repülőgépek korábban is szállítottak kormánytagokat, állami vezetőket és delegációikat.

Nem meglepő, hogy a szocialista kormányzat idején is volt erre példa, ráadásul mintegy 100 alkalommal.

Fontos megemlíteni azt is, hogy az egyes utazásokkor a miniszterelnöki delegációk szállítási költsége fejenként 215 000, illetve 140 000 forintba került.

Szlovákiában és Csehországban külön kormánygépek vannak

Egyébként Szlovákiában érdekes módon nem csinálnak ügyet abból, hogy külön repülőgépe van a kormánynak. Tavalyi hír volt, hogy megérkezett a pozsonyi repülőtérre a belügyminisztérium által vásárolt második Airbus A319-es típusú repülőgép. Az első Airbust 2016 júniusa óta használják, az új szerzemények a régi Tupolev repülőgépeket váltják fel.

Az új repülő akár 90 utas szállítására is képes, egészségügyi átalakítással pedig 6 pácienst tud szállítani.

Airbus A319 Forrás: Wikimedia Commons/Pedro Aragão

A gép korábban a francia kormány tulajdonában volt, Jacques Chirac elnök használta. Az első gépért 41,9 millió eurót, a második, 15 éves gépért 34,9 milliót fizetett a belügyminisztérium.

Csehországban a hadsereg két Airbus A319-et, egy Bombardier Challenger 600-ast és két Yakovlev Yak-40-est tart rendszerben elnöki és kormányzati gépként. Ez akkora kapacitást jelent, hogy a cseh kormány a miniszterein és államtitkárain túl akár az összes helyettes államtitkárát, de lehet, hogy még a főosztályvezetőit is saját gépein tudná utaztatni, ha éppen arra lenne szüksége.

Airbus A319 Forrás: Pixabay

Szerbiában négy kormánygép áll rendelkezésre a miniszterek számára. Horvátországban pedig a honvédség üzemelésében két repülőgép segíti a kabinet tagjainak külföldi utazását.