Boross Péter: sokba került a puha rendszerváltozás

Boross Péter interjú KOvács Andrisnak 2015 október 12-én Boross Péter interjú KOvács Andrisnak 2015 október 12-én
Boross Péter interjú KOvács Andrisnak 2015 október 12-én
Vágólapra másolva!
Kicsit radikálisabb, gyorsabb rendszerváltásra lett volna szükség, ami nagymértékben csökkentette volna a mai nehézségeink számát – mondta a Magyar Időknek adott interjújában Boross Péter, aki augusztus 27-én ünnepli 90. születésnapját. A volt miniszterelnök elmondta: Antall József példátlan ellenállást fejtett ki a külföldi nagykoalíciós rábeszélésekkel szemben. Szerinte nagy siker a három kétharmados győzelem, mert lehetővé tette egy jobboldali világkép dominánssá válását. Úgy vélte: fontos a kulturális kirekesztés megszüntetése, mivel nincs olyan ország a világon, amely azokat kényeztetné, akik ellenségesen viszonyulnak hozzá.
Vágólapra másolva!

A volt kormányfő kifejtette, hogy szerinte iszonyúan sokba került Magyarországnak a békés, mosolygós rendszerváltás.

Boross Péter Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bethlen István, miután 1918–19 emberei világgá szaladtak, tőlük megszabadulván másfél év alatt rendet, biztonságot teremtett, és elindult egy olyan sikeres időszak a trianoni traumát nyögő országban, amely párját ritkította.

Húsz év alatt megduplázódott a nemzeti jövedelem.

- mondta Boross Péter, aki szerint rendkívüli hátrányt okoztak a konszolidációban a kilencvenes évektől azok a visszahúzó erők, amelyek az ország nemzetközi lejáratásában máig igen nagy szerepet játszanak.

Ez a körülmény több évtizeddel visszavetette Magyarország fejlődését ahhoz képest, amilyen lehetett volna,

megismételve a húszas évek kiugró, az egész világot ámulatba ejtő teljesítményét.

Véleménye alapján nem lett volna jobb az erőszakos rendszerváltás,

Ezekért a súlyos bűnökért valakiknek felelniük kellett volna a kommunizmus után helyreállított jogállamiság normái értelmében. Csakhogy az átalakulás úgy zajlott le, hogy az Alkotmánybíróság egyfajta senki által jóvá nem hagyott, láthatatlan alkotmányt kezdett alkalmazni, a

Magyar Tudományos Akadémia pedig a lehető legkeményebben szembeszállt azzal, hogy bármiféle elszámoltatás történhessen,

egyetlen személyhez is hozzányúljanak a diktatúrabeli politikai szerepvállalása miatt, holott a nyilvánvaló összeférhetetlenség eklatáns megnyilvánulásaként még MSZMP központi bizottsági tagok is voltak a soraiban - tette hozzá.

Az egyetemi katedrákon pedig szép számmal voltak, és mind a mai napig vannak olyanok, akik a jobboldali kabinetek ellen gyűlölködve agitálnak.

Mindezen negatív jelenségek miatt Boross Péter szerint kicsit radikálisabb, gyorsabb rendszerváltásra lett volna szükségünk, ami a mai nehézségeink számát nagymértékben csökkentette volna.

A volt miniszterelnök kijelentette, hogy

A két világháború között azért volt könnyebb Bethlenéknek, mert ott voltak azok, akik a kommün és a Trianon előtt is tényezők voltak. A rendszerváltás idejére viszont annyira eltorzult az elnyomatás évtizedei alatt a szellemi atmoszféra, hogy sokszor azt is nehéz volt eldönteni, ki kicsoda - mondta.

Véleménye alapján a nyugatiak azt akarták, hogy ne legyen felfordulás, és a csődhelyzet ellenére megmaradjon a hitelképesség, ezért álltak a volt kommunisták mögé a nyugatos nemzetiek helyett, akik végrehajtották a rendszerváltást.

Számítottak a személyes kapcsolatok is, amik a megelőző években kialakultak, és szerepet játszott a nyers tőkeérdekeltség.

Jellemző, hogy Horn Gyulát mindenütt kitüntették.

Sajnos olyan időpontban volt a rendszerváltozás, amikor a Nyugat már az elzüllés egy bizonyos stádiumába jutott, az Egyesült Államokban is jött 1992-ben a liberális kurzus,

amely roppant lényegesnek tartotta, hogy ne legyen semmilyen megtorlás a volt szocialista országokban. Ez meghatározta ezen államok belpolitikáját, így először a lengyeleknél jött a varsói gyors, amely visszaszállította a hatalomba a kommunistákat, majd hozzánk is befutott 1994-ben.

Boross Péter közölte:

a közüzemi lakossági szolgáltatásokat, mert abban volt a nagy pénz.

Hornékat nem érdekelte, hogy az árak rögtön az égbe emelkedtek, így százezrek lehetetlenültek el.

Szerinte a rendszerváltást nem lehetett volna sokkal másként végigvinni.

Gyakorlatilag csődhelyzetben adták át a kommunisták a kormányrudat, üres államkincstárral, húsz-huszonnégymilliárd dolláros államadóssággal, rákényszerítve hazánkat az IMF-re utaltságra.

1990-ben még egy szomorú dolog történt: nem nyert a jobboldal kétharmaddal - mondta.

Ha már akkor meglett volna a kétharmad, egészen más világ születik.

Az SZDSZ azonban akkora kommunistaellenes látványkampányt folytatott, ami megakadályozta ezt.

Akik később túlzott toleranciával vádolták Antall Józsefet, azoknak fogalmuk sincs, milyen példátlan ellenállást fejtett ki a külföldi nagykoalíciós rábeszélésekkel szemben.

Nyugatról szinte mindenki – köztük természetesen Soros György is - egy MDF-SZDSZ nagykoalícióra akarta rávenni a jobboldalt. Hála Antallnak ez nem sikerült - mondta a volt miniszterelnök.

Ezért is hallatlan nagy tett, hogy 2010-ben sikerült a kétharmados győzelem, majd még kétszer, ami lehetővé tette, hogy egy jobboldali világkép váljon dominánssá nyolc év konzervatív kormányzás alatt.

Óriási a jelentősége, hogy ilyen stabil a Fidesz–KDNP-koalíció együttműködése.

Meg kell nézni, hogy Németországban és másutt milyen összevissza tekergő politizálást eredményez, amikor kényszeralkuk jönnek létre, mert nincs szilárd többsége a kormánynak.

- fűzte hozzá.

Boross Péter szerint világszerte még többségben vannak a nihilista erők, amelyek irdatlan tőkekoncentrációval az állam szerepének szétzúzására törekszenek.

Meg kell nézni, milyen ütközetei vannak Donald Trumpnak az ellenlábasaival és azok sajtójával.

Az EP-választások kapcsán nincs aggodalma afelől, hogy itthon milyen eredmény fog születni.

Ám például a németeknél sok bizonytalanság van, márpedig erős Európa nélkülük elképzelhetetlen. Pozitív volna az EU szempontjából, ha a CDU változtatna a felfogásán, és visszatalálna a keresztény-konzervatív gyökereihez.

Sok munka lesz azonban azzal, hogy

Fontosnak nevezte a kulturális kirekesztés minden formájának megszüntetését hazánkban.

Lehetetlen állapot, hogy azokat a művészeket, írókat kényeztesse az állam, akik a kormány és az ország ellen agitálnak.

A világon nincs olyan ország, amely favorizálná azokat, akik ellenségesen viszonyulnak hozzá.

Három, kétharmaddal megnyert választáson nyilvánították ki az emberek, hogy a keresztény-nemzeti arculat mellett elkötelezettek, és ennek a demokrácia szabályai szerint a kultúrában is meg kell jelennie.

Végül a volt kormányfő kijelentette, hogy

Egész sor tehetséges, kiváló művész, író van, aki konzervatívként határozza meg magát, és fontosnak tartja a nemzeti tartalmak feldolgozását az alkotásaiban.

Az állam nem teheti meg, hogy éppen őket nem támogatja.

Legalább ilyen fontos, hogy ez a szempontrendszer a könyvkiadás és könyvterjesztés állami mecenatúrájában is megjelenjen - mondta Boross Péter a Magyar Időknek adott interjújában.