Nagyot dobott Tokaj a Kingling borral

Vágólapra másolva!
Csütörtökön került kereskedelmi forgalomba Kingling néven az első Tokaji „közösségi bor”. Tokaj-Hegyalján pedig elindul egy új közösségi beszerzési rendszer is, amely a termelők érdekeit szolgálja, ahogy az a lehetőség is, hogy a borászattal foglalkozók a három üzemközpont egyikében elkészíttethetik saját boraikat vagy pezsgőiket – írja a Lokál.
Vágólapra másolva!

Magyarországon az utóbbi években dinamikusan nőtt a minőségi borfogyasztás, így a minap az egyik hazai történelmi borvidék jeles képviselői tartottak sajtótájékoztatót a beindult kedvező változásokkal kapcsolatban.

– mondta Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke. Az alapadottságok szőlészeti és borászati vonalon is kiválóak ahhoz, hogy világszínvonalú borokat készíthessenek.

Molnár Péter kiemelte, hogy a borvidéken már honfoglaló őseink is elkezdték a szőlő termesztését, és arról is szólt, hogy a világ első zárt borvidéke a tokaji.

A közösségi borról, illetve az egyéb fejlesztésekről Pásztor Péter, a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt.

Ez egy úgynevezett „belépő” bor,

amely száraz és félédes változatban készül, így a címkén nem jelenik meg a szőlőfajta és az évjárat, ám az tudható, hogy mindhárom tokaji fő fajta – Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály – megtalálható benne. Egy palack 800 Ft-ba fog kerülni – mondta Pásztor Péter.

A közösségi bor alapanyagaként azt az évről évre jelentkező mintegy 10-30 százalékos túltermelést hasznosították, amelyet eddig a borvidéken kívüliek hasznosítottak. Az ügyvezető azt is elmondta: létrehoztak egy olyan közösségi beszerzési rendszert, amellyel a szőlészeteket és a borászatokat az eddiginél 10-30 százalékkal alacsonyabb áron tudják kiszolgálni. Emellett három olyan, a legkorszerűbb technológiával és gépekkel felszerelt üzem is létesült, melyben bárki feldolgoztathatja szőlőjét.