Vizsgálóbizottság elé állítanák Angela Merkelt a német parlamentben

Vágólapra másolva!
Vizsgálóbizottság elé állítanák a Bundestagban Angela Merkel kancellárt, a nyitott kapuk politikája és a szövetségi menekültügyi hivatalban történt visszaélések miatt. A vizsgálóbizottságot az ellenzéki liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetője, Christian Lindner kezdeményezte, aki ebben az ügyben együtt szavazna a legnagyobb ellenzéki erővel, a nyíltan bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párttal - írta a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

Az AfD a múlt héten tett hasonló javaslatot, sőt, az alkotmánybírósághoz fordult annak megállapítását kérve, hogy a jog uralma helyett alkotmányellenes módon a jogtalanság uralma valósult meg Németországban akkor, amikor Angela Merkel 2015. szeptember elején úgy döntött: nyitva hagyják a határt a menedékkérők előtt.

A kancellárt és a menekültügyi hivatalt (BAMF) rengeteg bírálat érte az elmúlt hetekben, miután áprilisban kiderült, hogy a hivatal brémai kirendeltsége legkevesebb 1200 menedékkérőt, köztük több tucat potenciális terroristát is menedékjogi státushoz juttatott, annak ellenére, hogy a jogszabályok alapján el kellett volna utasítani a kérelmüket. Horst Seehofer belügyminiszter a botrány miatt felfüggesztette a kirendeltség működését, és elrendelte a 2000 óta pozitívan elbírált valamennyi menedékjogi kérelem felülvizsgálatát.

– Úgy gondoljuk, a dolgok végére kell járni, a politikusok felelősséget meg kell vizsgálni, a kancellári hivatalét is – nyilatkozta Christian Lindner, aki szerint Merkelnek, illetve Peter Altmaier gazdasági miniszternek, a kancellári hivatal korábbi vezetőjének is tanúvallomást kellene tennie a vizsgálóbizottság előtt.

Az FDP vezetője azonban nem volt hajlandó a kérdésben együttműködni a többi parlamenti párt által elutasított AfD-vel, és inkább a Zöldek támogatását kéri. A Zöldek azonban közölték: először meg akarják várni a kormánynak a BAMF-visszaélések kivizsgálására tett intézkedéseit.

A vizsgálóbizottságot így nehéz lesz felállítani, mert az AfD és az FDP ehhez együtt sem rendelkezik elég szavazattal – összesen 172 mandátumuk van a 709 fős Bundestagban –, a többi párt pedig egyelőre nem hajlik az együttműködésre. A képviselők legalább negyedének támogatására volna szükség, ami 178 szavazatot jelent. A Bundestagban holnap tartanak vitát az ügyről.