Igazi nagy pofont kapott a jobbikos képviselő

Vágólapra másolva!
A hétvégén teljesen nyilvánvalóvá és letagadhatatlanná vált, amit már hetek óta mindenki tud: kettészakadt a Jobbik. A májusi elnökválasztáson ugyanis a bukott pártelnök, Vona Gábor úgymond néppártosodó emberei győztek, a radikális Toroczkai László pedig pártot alapított. Az elnökválasztás óta kilépési hullám indult el a Jobbikban. Akik kiléptek, elsöprő többségben az új pártban fogják folytatni. A Jobbik tehát fennállása óta a legnagyobb válságát éli. Viszont furcsa helyzet kezd kialakulni: amíg lassan a tagság otthagyja a Jobbikot, a parlamentben nagy többségben a régi jobbikosok vannak, hiszen a képviselők listáját még Vona Gábor állította össze. Ebben a helyzetben gondolta azt Vona Gábor híve, Szávay István, hogy a parlamentben azt próbálja magáról mutatni, hogy egy elszánt, radikális, antikommunista politikus, nem pedig egy baloldallal szövetkező Vona-katona. Az elgondolás naiv volt, a kivitelezés ügyetlen, a pofon, amit kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől, az persze óriási.
Vágólapra másolva!

Szávay István - aki a HÖK-szexbotrány egyik szereplője volt, példátlanul trágár ügyéről itt is lehet olvasni - nagyon együgyű, mondhatni primitív kommunistázásba kezdett. Miért van ilyen utca meg olyan tér, miért kell Nagy Imre-szobor, és hasonló bölcsességek. A miniszterelnök válaszában egyrészt arra utalt, hogy nem különösebben hiteles, ha a nemzeti radikalizmus elárulói okoskodnak az 1989 előtti történelemről. Nagy Imréről pedig azt mondta, hogy kommunista múltja nem lehet példa, de az igen, hogy a hazájáért feláldozta az életét. Az elég egyértelmű válasz nem volt elég Szávaynak: túlzott oroszbarátsággal vádolta a kormányt.

Orbán Viktor erre két gondolattal válaszolt: egyrészt, hogy nem túlságosan bölcs dolog összemosni a Szovjetuniót Oroszországgal, másrészt, hogyha ezzel a problémával nem tud megbirkózni, kérdezze meg uniós képviselőjüket.

A teremben ekkor nagy nevetés tört ki, hiszen mindenki pontosan tudta, kire gondolt a miniszterelnök: Kovács Bélára, akit korábban saját párttársai is KG Bélának gúnyoltak. A jobbikos uniós képviselőt, Kovács Bélát ugyanis kémkedéssel gyanúsítják, az oroszok beépített emberének tartják, a mentelmi jogát is felfüggesztették.

Az elmúlt években sok jobbikos képviselő vált nevetségessé parlamenten belül és kívül. Zavaros pénzügyektől kezdve antiszemita aljasságokon vagy baloldali törleszkedéseken át szánalmas pornóbotrányokig.

Szávay István zagyva felszólalásával (ráadásul a lebukott oroszbarát ügynökkel a soraikban) és a miniszterelnöki válaszokkal annyira nevetségessé vált, ami tényleg ritkán látható. Nem lehet pontosabban megfogalmazni: a hitelét, identitását vesztő párt ügyeskedni próbáló, persze ügyetlen politikusa irtózatos nagy pofonba szaladt.