Nyomoz az ügyészség a francia elnök ellen

Vágólapra másolva!
Nyomoz a közép-franciaországi Lyon ügyészsége Emmanuel Macron tavalyi elnökválasztási kampányának finanszírozása miatt.
Vágólapra másolva!

A vádhatóság az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak helyi szervezetének sikkasztás gyanúja miatti feljelentése nyomán arra keresi a választ, hogy a lyoni városháza, amelynek vezetője Macron megválasztásáig Gérard Collomb jelenlegi belügyminiszter volt, az önkormányzat költségvetéséből finanszírozta-e a Köztársaság lendületben kormánypárt elődjének, a Lendületben mozgalomnak egyes kampányrendezvényeit.

A jobboldali politikusok ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést azért, mert szerintük a város emberi, anyagi és pénzügyi eszközeit a korábbi szocialista polgármester törvénytelenül bocsátotta az akkor még elnökjelölt Emmanuel Macron rendelkezésére.

Collomb tagadta a vádakat, és azt állítja, hogy politikai ellenfelei csak fel akarják melegíteni az ügyet. Azonban a feljelentést megelőzően a mostani lyoni polgármester nem tudott kielégítő magyarázatot adni egy 2016. június 2-i fogadással kapcsolatban, amelyet Gérard Collomb két hónappal azelőtt adott a városházán, hogy Emmanuel Macron létrehozta saját választási mozgalmát Lendületben néven. A Köztársaságiak szerint ezen a rendezvényen pénzgyűjtés folyt Macron majdani kampányához, ezért nem hívták meg a jobboldaliakat.

A feljelentés szerint a több mint ezer vendég részvételével megrendezett lyoni fogadás mintegy 19 ezer euróba került a városnak, amiből a hangosítás és a vacsora költségeit fedezték. A feljelentők úgy vélik, hogy ezzel Macron ingyenesen használhatta a középületet választási célokra, s így a lyoni önkormányzat a számlák kifizetésével az egyik elnökjelöltet támogatta, miközben ezt tiltja a választási törvény.

Ez már a második eset, amikor felmerült, hogy Collomb tiltott támogatást adott a jelenlegi elnöknek. Április végén a Mediapart írta meg, hogy az akkori lyoni polgármester drágán bérelhető termeket adott át egy barátján keresztül ingyen Macronnak.