Másodszorra nyerték meg a PénzOkos Kupát a békéscsabai diákok

Vágólapra másolva!
Idén negyedik alkalommal rendezték meg a BankVelem PénzOkos Kupát. A döntőt május 3-án tartották a Magyar Nemzeti Bank épületében, melyen a legjobb kilenc csapat küzdhetett meg. Szoros versenyben a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola Bank(ok)osok csapata győzött, akik a tavalyi év után idén is, immáron másodszorra szerezték meg a kupát.
Vágólapra másolva!
Több szász csapatból került ki a legjobb kilenc csapat Fotó: Járai László

Általánosiskolás-korú diákok vehettek részt a többfordulós BankVelem PénzOkos Kupa pénzügyi tudásversenyen,

amely több hónapon keresztül zajlott, és minden tanévben megrendezésre kerül. A tudásverseny öt online fordulóból, valamint egy regionális és egy országos döntőből állt. A versenyre háromfős csapatok jelentkezhettek a Pénz7 során megszervezett 5. online fordulóig bármikor, és minden forduló kitöltéséért levásárolható OkosPontokat kaphattak a PontSzámlájukra. Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét értékes jutalmak várták a legkiválóbb csapatok tagjai mellett a felkészítő tanárokat és iskolájukat is.

A 2011-ben indult PontVelem Okos Program keretében a Pénziránytű Alapítvány támogatásával valósul meg a tudatos iskolák és diákok Pénziránytű-BankVelem Programja, amiben a szervezők játékos környezetben arra tanítják a diákokat, hogy érdemes az elvégzett munkából (szelektív gyűjtésből) megkeresett jövedelemmel (pontokkal) gazdálkodni, takarékoskodni, sőt a pontokat akár jótékony célokra is fel lehet ajánlani. Eddig több mint 1100 általános iskola, közel 45.000 diákja, valamint több mint 2.000 osztálya regisztrált a programba. A PontVelem Okos programhoz Magyarország bármely általános iskolája csatlakozhat.
A döntős csapatok Fotó: Járai László

A PénzOkos Kupa döntőbe jutott csapatai:

  • A3 — Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium
  • Bank(ok)osok — Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
  • Bankárok — Budapest XVII. Kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium
  • Befektetések —Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium
  • BetonZokni —Hársfadombi Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola
  • PénzesZsákok — Kunráth Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
  • Pénztárca — Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium
  • PénzÜgyesek — Öcsödi József Attila Általános Iskola
  • SmartMoney —Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium
A verseny a Magyar Nemzeti Bank épületében zajlott Fotó: Járai László

Voltak például számolós feladatok, melyeket a csapatoknak önállóan, segítség nélkül kellett megoldania. Ezt követően egy online, tesztkérdésekből álló PénzKvíz következett a Kahoot! program segítségével, melynél a jó válaszok megadása mellett a gyorsaság is számított. Néhány itt felmerülő kérdés a felnőtteket is megizzasztotta volna. A versenyre a diákok a Pénziránytű Alapítvány által jegyzett „Küldetések a pénz világában" című tankönyvből és munkafüzetből tudtak felkészülni.

A végeredmény nagyon izgalmas volt, hiszen az 1. és 2. helyezett között holtverseny alakult ki, így köztük egy gyors Kahoot! kvíz döntött. Végül a nagyon szoros küzdelemben a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola diákjai, azaz a Bank(ok)osok nyertek, így a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium csapata - az A3 - lett az ezüstérmes.

Felnőtteket is megizzasztó kérdéseket is kaptak a versenyzők Fotó: Járai László

Szeptembertől még nagyobb hangsúly a pénzügyi tudatosságon

Szeptembertől, vagyis a 2018-as/19-es tanévtől a pénzügyi tudatosságot erősítő feladatok is bekerülnek az általános iskola 5. és 6. osztálya számára készült matematika munkafüzetekbe,

a példákat a Pénziránytű Alapítvány dolgozta ki. Ezt Szolnokiné Pap Judit, az alapítvány vezető kommunikációs szakértője közölte még áprilisban.

A Pénziránytű-BankVelem Program továbbra is színvonalas pénzügyi oktatóprogramot biztosít az érdeklődő általános iskoláknak. Iskolahálózatában elérhető a BankVelem Utazó Iskola, az online bankolást játékos formában tanító PontBank, és a tudáspróbákat folyamatosan kínáló JátékBank. Utóbbiban három korosztály számára készülnek a feladatok, mindenki megtalálhatja a neki szóló kérdéseket.

A hetente megjelenő kérdéssorokat a megjelenésüktől kezdve egész évben ki lehet tölteni,

bármikor csatlakozhatnak a diákok, játszhatnak, tanulhatnak, és gyűjthetik az értékes pontokat továbbra is.