Már csak napok, és szabadulhat az egyik legrettegettebb magyar gyilkos

Vágólapra másolva!
Bene László napokon belül szabadulhat a börtönből – ahogy azt már tegnap írtuk. Így döntött a szabadlábra helyezését elbíráló nyomozási bíró. Csakhogy az ügyészség fellebbezett, így a döntés nem jogerős, vagyis az egyik leghírhedtebb magyar gyilkos nem biztos, hogy elhagyhatja a börtönt. Ami viszont biztos, hogy 15 napja van a bíróságnak arra, hogy döntsön az ügyben. Mivel az ítélet tegnap született, így már csak kereken két hét maradt.
Vágólapra másolva!

Bene László, vagy ahogy sokan emlegetik,

a skálás gyilkos társával négy embert ölt meg. Akkor mind a ketten életfogytig tartó börtönt kaptak.

Donászi Aladár – Bene társa - 2001-ben, 47 évesen öngyilkos lett Sopronkőhidán.

Bene viszont most szabadlábra kerülhet.

Az életfogytiglanra ítélt rabok ügyében ugyanis – bizonyos esetektől eltekintve - meghatározott időnként meg kell vizsgálni, hogy szabadon engedhetőek-e.

Bene ügyét először 2014-ben lehetett felülvizsgálni. Akkor a bíróság úgy döntött, hogy Benének börtönben kell maradnia.

2016 márciusában aztán ismét előkerült az ügy. Első fokon kiengedték volna – csak úgy, mint most -, de a másodfokú bíróság megváltoztatta az ítéletet.

Azóta évenként felülvizsgálják a döntést. Két éve a szakértői vélemény így indokolta azt, hogy Benét nem engedik szabadon:

Vagyis az, hogy újra embert öl.

Érdekes kérdés, hogyan dönt másodfokon a bíróság: vajon Bene mitől lett kevésbé veszélyes két év alatt?.

Ami viszont nem túl biztató azoknak, akik Benét mindenképp rácsok mögött akarják látni: jövőre már biztosan szabadon engedik.

1994-ben ugyanis, amikor Benét elfogták az életfogytiglan 20 év börtönt jelentett úgy, hogy az elítélt feltételes szabadságra bocsátását 5 évvel meghosszabbíthatják. A 20 év 2014-ben telt le, amit a büntető-végrehajtási bíró a büntetés-végrehajtási intézet véleménye és Bene személyes meghallgatása után két évvel meghosszabbított.

2019-ben azonban Bene mindenképpen szabad ember lesz. Annál tovább ugyanis nem tartható bent, akkor jár le a 20 + 5 év.

Bene egy korábbi interjúban azt mondta, vannak tervei azzal kapcsolatban, hogy mit csinál, ha szabadon engedik. Az egyik például az, hogy megnézze a saját rémtetteit a Rendőrség-történeti Múzeumban.