A rendőrség felkészült az anarchista provokációra

Győr, 2018. április 5. Készenléti rendőrök a Készenléti Rendőrség nyugat-magyarországi határrendészeti igazgatósága győri határvadász bevetési osztályának és a Nemzeti Nyomozó Iroda győri bűnüldözési osztályának elhelyezésére szolgáló győri új épületegyüttes udvarán 2018. április 5-én. Az 5429 négyzetméter alapterületű épületegyüttest több mint 2,8 milliárd forintból alakították ki. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A rendőrség és a titkosszolgálatok felkészültek a mai kormány elleni tüntetés békés mederben tartására, a törvények keretei között lépnek fel a jogszabályokat megszegőkkel szemben. A várható anarchista provokációkra addig nem reagálnak, amíg a zavarkeltők nem lépik át a törvényesség határát - írta a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

Megfelelő erővel és technikával készül a mai kormányellenes tüntetésre a rendőrség. Ennél részletesebben nem kívánnak erről beszélni, ám azt illetékesek megerősítették a Magyar Időknek: a törvények maximális betartásával teszi a dolgát a magyar rendőrség, valamint a titkosszolgálatok.

A sorosista Gulyás Márton és a szélsőbaloldal kapcsolata

Utóbbiak tudnak arról, hogy a szélsőbaloldali, anarchista nyugat-európai gyökerű Antifa, amelynek rohamosztagai tavaly nyáron a G20-as csúcson Hamburg belvárosát borították lángba, egyes csoportjai Budapestre indulhattak. Erről az Origo is több cikkben beszámolt. Az Antifa-kommandók a német kikötővárosban autók százait öntötték le benzinnel, majd lobbantották lángra, kirakatokat törtek be, valamint rátámadtak a kivezényelt rendőrökre, több százat súlyosan megsebesítve közülük.

A hatóságok még hónapokkal később is keresték a tetteseket, több mint kétezer bűncselekmény miatt folyt nyomozás.

Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom nevű Soros-csoport vezetője a hírek szerint az Antifa-kommandókkal szövetkezve korábbi erőszakos akciói után ismét rendbontásokra készül.

Gulyás régóta jó kapcsolatot ápol a szélsőbaloldali csoportosulással: tavaly áprilisban az ő aktivistáikkal és a nőverésébe belebukott, tehát a hagyományos politikai életből kiszorult, a választásokon egy százalékot sem elérő Juhász Péterrel korábban közösen vonultak a röszkei határkerítéshez, hogy felmérjék egy erőszakos demonstráció és provokáció lehetőségét.

Gulyás Márton és csapata rendbontásra készül Fotó: Mudra László - Origo

A provokáció a legfontosabb

Gulyás Márton egy, a következményektől megrettent aktivistája a Ripostnak azt mondta: a legfontosabb cél a rendőrök provokálása lesz a szombati budapesti tüntetésen is. Az akciókat filmre veszik, s ha sikerülne egy rendőrt kihozni a sodrából, a felvételt nyomban közzéteszik a világhálón, rendőri erőszak, zsarnokság, terror Magyarországon címmel.

Gulyás még 2017 őszén beszélt arról, hogy adott esetben az erőszakos akcióktól sem riadnak vissza

majd: „Ha a kormány nem tér jobb belátásra. akkor fel fogjuk bontani az együttműködést az államhatalommal. Fel kell készülni a blokádokra, épületfoglalásokra, közterületek elfoglalására!" – idézi a Soros-aktivista fenyegető szavait a Ripost.

Valós a fenyegetés

Az Antifa esetleges érkezésével kapcsolatban Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő azt mondta: a fenyegetés valós. – A jelenlétük nagy biztonsági kockázatot jelent, elég csak megnézni, mit tettek Hamburgban, ahol az egész várost felforgatták. Korábban a berlini május elsejei tüntetéseken is nagyon komoly sérüléseket okoztak.

Ezek az agresszív csapatok vasgolyós csúzlit és Molotov-koktélt használnak, és minden mást, amivel súlyos sérülést lehet okozni – jegyezte meg Spöttle.

Lángba borítanák Budapestet az importált antifák Forrás: AFP/NurPhoto/David Speier

A hatóságok felkészültek

A magyar hatóságok azonban felkészültek a szélsőségesek provokációira is. Amíg a provokáció nem lépi át a törvényesség határát, nem fognak beavatkozni. A tüntetésen a rend fenntartása a szervezők törvény által előírt feladata, a hatóságok csak törvénysértés esetén avatkoznak közbe.

Megelőző jelleggel helyezte ki a rendőrség a Belvárosban, döntően a Kossuth téren és környékén azokat a legmodernebb térfigyelő kamerákat, amelyek arc-, testalkat- és hangfelismerő rendszerekkel rendelkeznek.

A szoftverek adattáraiba pedig felvezették a körözési listákat, így például a Hamburgot feldúló Antifa-harcosok közül még az elfogatóparanccsal keresettekét is. Mint ahogy azt lapunknak informálisan megfogalmazták, jöhetnek körözött személyek is a demonstrációra, csak viszonylag kicsi az esélye, hogy majd szabadon távozhatnak is onnan.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, az arcok eltakarása a demonstráción például sállal, maszkkal nem fér bele a szabad véleménynyilvánítás jogába.